Linkovi

Ekonomija i politika opterećuju Novi Pazar


Novi Pazar

Ko dugo nije navraćao u Novi Pazar primetiće, pre svega kozmetičke razlike – centar je konačno sređen, grad je dobio uređenu pešačku zonu, saobraćaj je malo normalizovan. Sa druge strane, Pazar ima mnogo starih problema - od nezaposlenosti, loše infrastrukture, slabe ekonomije.

Regionalnu slavu Novi Pazar je stekao 90-tih godina prošlog veka kao grad džinsa i cipela. Posao je cvetao, a Pazarci nisu uspevali da proizvedu onoliko koliko se tražilo u bližoj i daljoj okolini. Od toga su danas ostale samo uspomene, kojih se rado priseća Rustem Rule Ramović, jedan od malobrojnih koji je ostao u biznisu sa farmericama. Posao je gotovo zamro, kaže vlasnik firme “Rulex”:

"Posao je u naglom padu. Mada, postoji uvek nada. Kao i u svim poslovima i mi smo tekstilci onako prvi pogođeni ovim krizama. Pala je platežna moć i sve je onda otišlo prema dole."

Malo dalje u gradu Škola za dizajn tekstila i kože, kroz koju je prošao i Rustem. Za razliku od njega, današnji učenici malo toga mogu da očekuju po završetku ove, ali i bilo koje druge škole u Novom Pazaru:

"Perspektiva tih učenika je zaista nejasna. Ja ne mogu u ovakvoj situaciji da kažem da će učenik koji završi ovu školu – da će dobiti posao", kažeprofesor istorije u Školi za dizajn tekstila i kože Muhamed Prelević.

"Svi smo željni tog posla, naša omladina želi posao, želi neki uspeh.......ovde su svi vredni, svi daju sve od sebe za bolji posao i bolje sutra", navodi Rustem Ramović.

Statistika kaže i da je Novi Pazar grad sa najmlađom populacijom u Evropi i jedini grad koji je uz Beograd i Novi Sad zabeležio porast broja stanovnika. Sa druge strane Pazar ima ogroman broj nezaposlenih, a sve lokalne stranke slažu se u oceni da su nove investicije jedini način za otvaranje radnih mesta i zaustavljanje mladih da odlaze u svet. Naravno, svaka stranka iz svog ugla ugla traži krivce za teško stanje u Novom Pazaru:

"Bez direktnih stranih investicija je nemoguće zaposliti veći broj mladih ljudi. Nažalost, to je naša realnost i neko tu realnost pokušava da iskoristi u političke svrhe, da dobije neke jevtine političke poene", smatra Mirsad Jusufović iz SDP-a.

"Za mene je neshvatljivo da mogu dva ministra da sede u jednoj vladi a da nisu u stanju da obezbede makar jednog značajnog investitora za ovaj grad", kaže Emir Elfić iz BDZ-a.

"Šetaćete kroz grad. Evo videćete da nećete naći nigde nikakav oglas – traži se radnik-radnica. Za bilo kakav posao. U Novom Pazaru nažalost posla nema – to je ono ključno što ja zameram ovoj vlasti i svim vlastima koje su bile u proteklih 20 i neku godinu", ističe Enes Cerić iz LDP-a.

Ako je ekonomska situacija u Pazaru teška, onda je politička situacija u najmanju ruku komplikovana. Uz SDA i SDP, na sceni se pojavila i treća snaga – Bošnjačka demokratska zajednica, koja uživa simpatije muftije Muamera Zukorlića. Demokrate su u koaliciji sa SDP-om u lokalnoj vlasti, ostale srpske stranke su objedinjene u Srpskoj listi, a kao građanska opcija figurira LDP. I svako od njih očekuje dobar rezultat na izborima:

"BDZ je dominantan politički faktor u Sandžaku i očekujemo ubedljivu pobedu na lokalnim izborima – tamo gde je većinsko bošnjačko stanovništvo", kaže Elfić.

"Naša obećanja nisu bila velika, ali isto tako vide svojim očima šta je urađeno na terenu. I ja očekujem da na tim narednim izborima koji će biti u maju 2012 SDP ponovo odnese pobedu", navodi Mirsad Jusufović.

Pred onima koji će na proleće iduće godine pobediti na izborima biće posla preko glave – od ekonomskih i socijalnih problema, do rešavanja specifičnih problema koje muče sandžački region. Podele u islamskoj zajednici, izbor bošnjačkog nacionalnog veća ili licenciranje Internacionalnog univerziteta – samo su deo dodatnih problema na koje će vam skoro svako ukazati u Novom Pazaru. A kako se čini – ni jedan od ovih problema ne može biti rešen ukoliko i država ne pokaže spremnost da zajedno za bošnjacima i njihovim liderima sedne za sto i razgovora o svim otvorenim pitanjima.

XS
SM
MD
LG