Linkovi

Nesvrstani o nezavisnosti Palestine


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef egipatske diplomatije Mohamed Kamel Amr na završnoj konferenciji za novinare posle dvodnevne ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih koja se održavala u Beogradu, 6. septembar 2011.

Uprkos uslovu da se na konferenciji nesvrstanih u Beogradu ne diskutuje o političkim temama, sve vreme, a posebno danas, na toj konferenciji dominiralo je pitanje palestinske nezavisnosti, o kojem treba da se raspravlja i odlučuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru.

Drugog, završnog dana ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih, pitanje prijema Palestine u UN i priznanja nezavisnosti bilo je glavna sporedna tema skupa u Beogradu. Uz mnoga izlaganja učesnika konferencije o podršci Palestini da dobije nezavisnu državu, razmatran je i tekst saopštenja kojim bi Pokret nesvrstanih podržao napore Palestinaca na predstojećem zasedanju Generalne skupštine UN u septembru.

Pozivajući države bivše SFRJ da podrže palestinska nastojanja u UN, srpski šef diplomatije Vuk Jeremić je istakao da bi baš u Beogradu mogla da bude odlučena i sudbina glasanja o Palestini u UN, s obzirom da Pokret nesvrstanih okuplja dve trećine zemalja sveta.

"Srbija ne učestvuje u izradi tog završnog dokumenta s obzirom da Srbija nije član. Ali, ukoliko se to dogodi, sasvim je moguće da će sudbina velikog glasanja ove godine u Njujorku biti odlučena ipak ovde u Beogradu na ovoj sednici, koja, što se tiče Srbije, ima isključivo memorativni karakter", istakao je Vuk Jeremić.

Stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur izrazio je uverenje da će sve zemlje bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju, u Generalnoj skupštini UN podržati volju palestinskog naroda da mnogo godina posle Izraela i on dobije nezaisnu državu.

"Druga država treba da dobije nezavisnost i sada je vreme za tu drugu državu. Očekujemo da će međunarodna zajednica, uključujući i Srbiju, podržati želju palestinskog naroda da se okonča okupacija i da dobije svoju nezavisnost", rekao je Rijad Mansur.

A kako je rekao državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih poslova Mario Nobilo, Hrvatska će slediti liniju koju će o palestinskom pitanju zauzeti Evropska unija.

"Ja se nadam da će taj jezik zajednički Evropske unije biti prihvatljiv i Hrvatskoj i da će biti neko kompromisno rešenje između dalje afirmacije međunarodnog položaja Palestine, ali pre svega želimo da taj korak, kakav god bio, podstakne mirovni proces na Bliskom istoku", rekao je Mario Nobilo.

Na tragu podrške koja je danas sa konferencije upućena palestinskom narodu, predstavnici nesvrstanih su se založili za borbu protiv neokolonijalizma, borbu protiv terorizma, mirno rešavanje sukoba u svetu kao i nuklearno razoružavanje.

XS
SM
MD
LG