Linkovi

Vučić dobio mandat za formiranje vlade


Lider SNS-a Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, 22. april 2014.
Lider SNS-a Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, 22. april 2014.

Uz poruku da ne bi voleo da je u njegovoj koži, predsednik Srbije Tomislav Nikolić predao je danas mandat za sastav nove Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je danas mandat za sastav nove Vlade lideru SNS-a Aleksandru Vučiću, koji je posle konsultacija sa Nikolićem najavio da će u nedelju u Skupštini Srbije izložiti ozbiljan i temeljan program sa teškim reformskim odlukama.

Vreme je otrežnjenja, suočavanja sa istinom i surovom realnošću, rekao je posle razgovora sa Vučićem Tomislav Nikolić i dodao da budućnost Srbije zavisi od uspeha nove Vlade. “Iskreno ne bih mu bio u koži”, rekao je Nikolić, misleći na Vučića, i ukazao da se Srbija nalazi u ogromnim iskušenjima:

"Aleksandar Vučić će u narednom periodu biti najodgovorniji za rezultate koje Vlada Srbije bude postigla. Mi smo razgovarali i o personalnom sastavu ministarstava, ali ja nisam čovek koji će selektoru da kaže – uzećeš tog i tog igrača u tim, a ti ćeš da odgovaraš kako će taj tim da igra", rekao je predsednik Nikolić.

Govoreći o budućem kabinetu, Vučić je precizirao da će osim SNS-a, u Vladi biti SPS i SVM, da će imati 16 do 18 članova, među kojima će biti veliki broj nestranačkih ličnosti, kao eksperata.

Vučić je rekao da očekuje da će u naredne tri ili četiri godine od Srbije napraviti ozbiljnu i pristojnu državu i da ima zdravu privredu. Po njegovim rečima, ministri se neće tretirati kao bogomdani, već će se na svakih pola godine proveravati njihovi rezulati i biće smenjeni, ukoliko ne budu zadovoljili:

"Teško da je neko dobio u težim okolnostima takav mandat, posebno posle neodgovornoih odluka koje su vlasti donosile između 2007. i 2009. godine. I zbog tih odluka smo se dramatično zadužili, zbog tih odluka imamo dramatično visok fiskalni deficit, zbog tih odluka vi kada govorite o tome da ne funkcioniše naša ekonomija – mi nemamo ni dovoljan broj stranih investitora", izjavio je Vučić.

Za sada je procurila informacija da će na mesto predsednika Skupštine Srbije biti izabrana funkcionerka SNS-a Maja Gojković, a sam Aleksandar Vučić danas nije želeo da govori o imenima budućih ministara – osim što je rekao da će verovatno biti velikih iznenađenja.

Pre zasedanja parlamenta u nedelju i izbora nove Vlade, Vučić će svoj kabinet predstaviti vrhu SNS-a.
XS
SM
MD
LG