Linkovi

Stanje Nikolića zabrinjavajuće


Supružnici Dragica i Tomislav Nikolić u bolničkoj sobi
Supružnici Dragica i Tomislav Nikolić u bolničkoj sobi

Zdravstveno stanje lidera naprednjaka Tomislava Nikolića je ozbiljno i zabrinjavajuće, na momente on pokazuje i znake konfuzije-rekli su večeras lekari privatnog kliničko-bolničkog centra u kome je hospitalizovan predsednik SNS. Nikolić prima terapiju lekovima, a u poslepodnevnom obraćanju medijima je poručio da ne odustaje od štrajka glađu i žeđu. U Beogradu prostest pristalica SNS, a zamenik predsednika Demokratske strane Dragan Đilas izjavio da vlast neće raspisivati izbore pred odluke Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU.

Štrajk glađu i žeđu lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića danas je dodatno uzburkala odnose na političkoj sceni Srbije, a naročito između predstavnika dve najveće stranke – demokrata i naprednjaka.

Večeras je oko 2.000 pristalica SNS-a u Pionirskom parku ispred Predsedništva započela performans protiv predsednika Srbije Borisa Tadića, a veliki broj policajaca obezbeđuje institucije u centru Beograda. Nakon malo koškanja pristalica SNS i policije, zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić je apelovao da skup protekne bez incidenata i poveo okupljene u šetnju oko Predsedništva.

Gostujući jutros u medijima zamenik predsednika DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio da vladajuća koalicija neće raspisivati izbore pod pritiskom, da DS nema mehanizme da natera predsednika SNS da prekine štrajk, kao i da sumnja u stručnost i osposobljenost lekara privatne klinike na kojoj trenutno leži Nikolić.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić obraća se pristalicama u Beogradu
Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić obraća se pristalicama u Beogradu

Kao odgovor, zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić je optužio DS da vodi prljavu kampanju protiv Nikolića i najavio intenziviranje protesta protiv vlasti:

"SNS najoštrije osuđuje bezumnu kampanju koju režim i režimske sluge vode protiv Tomislava Nikolića i SNS. I ono što mogu da vam potvrdim je da je zaista veliki gnev i veliki bes kod naših ljudi i da se tome uopšte ne radujem."

Nove izbore zatražio je i koalicioni partner SNS-a Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, dok je lider DSS-a Vojislav Koštunica ocenio je danas da bi vlast trebalo još jednom da razmotri zahtev opozicije da se raspišu vanredni izbori. I patrijarh Irinej je danas uputio poruku Tomislavu Nikoliću da prekine štrajk jer, kako je rekao, nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo.

Šef belgijske diplomatije Steven Vanakere, koji se nalazi u poseti Beogradu, nije želeo da komentariše štrajk glađu i žeđu Tomislava Nikolića, rekavši da je to unutrašnja stvar Srbije. To nije bila tema razgovora, kaže Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova Srbije i domaćin belgijskom kolegi:

"Mi se ne žalimo strancima na probleme koje imamo unutar Srbije. To je unutrašnje i političko pitanje Srbije i ono danas nije bilo tema naših razgovora."

Lider LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da Demokratska stranka ne treba da pristane na "ultimatum" predsednika SNS-a Tomislava Nikolića, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra preteranom medijsku pažnju povodom štrajka glađu i žeđu Tomislava Nikolića.

XS
SM
MD
LG