Linkovi

Beograd: Novi most i prinove u 2012.


Most na Adi preko Save uBeogradu je svečano otvoren u ponoć paljenjem dekorativnog osvetljenja i novogodišnjim vatrometom.
Most na Adi preko Save uBeogradu je svečano otvoren u ponoć paljenjem dekorativnog osvetljenja i novogodišnjim vatrometom.

Novi most na Adi i tri bebe rođene u prvom minutu 2012-te godine obeležile su proteklu novogodišnju noć u Beogradu.

Uz vatromet na novom mostu na Adi koji je otvoren tačno u ponoć uključenjem dekorativnog osvetljenja i velikim novogodišnjim vatrometom – Beograđani su obeležili ulazak u novu, 2012-tu godinu. Zajedno sa hiljadama građana mostom su prvi prošetali predsednik Srbije Boris Tadić i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a za automobile je u novogodišnjoj noći bila otvorena samo jedna strana mosta.

Javni doček Nove godine održan je, po običaju, na platou ispred Doma narodne skupštine, a pred desetinama hiljada, uglavnom mlađih Beograđana, svirale su grupe Van Gog, Galija, Plavi orkestar, kao i Sergej Ćetković. U Skadarliji, splavovima na beogradskim rekama, restoranima i kafićima bilo je takođe veselo, a gradom su čitave noći odjekivale eksplozije petardi i drugih pirotehničkih sredstava karakterističnih za novogodišnju noć.

Tri bebe rođene u Novoj godini
Tri bebe rođene u Novoj godini

Odavno se nije dogodilo da se u Beogradu, u prvom minutu nove godine rode tri bebe – Petru, Valentinu i Andriju rodile su tri Beograđanke gotovo istovremeno u Ginekološko-akušerskoj bolnici u Višegradskoj ulici:

"Velika je sreća i zadovoljstvo bilo ekipe da sinoć, jedan minut posle ponoći se u Institutu za ginekologiju i akušerstvo rode čak tri bebe. Ono zbog čega sam ja sretna – to su dve devojčice i jedan dečak. Mame su dobro, bebe su zdrave", kazala je načelnica Poliklinike za neonatalnu medicinu Ljiljana Mirković.

Bebe i majke su dobro, a Lani Krzman Petra je prva beba:

"Odlično se osećam, beba je takođe odlično. Sve je to teklo veoma spontano, ništa nije bilo namešteno – odjedanput su bukvalno krenula sva tri porođaja, tako da igrom slučaja sve tri mame su se porodile tačno u 12, minut posle".

U okviru tradicionalne prvojanuarske manifestacije Ulica otvorenog srca, održana je i humanitarna akcija “Marš za bebe”, u kojoj je učetvovalo više hiljada roditelja i dece. Goste u centru Beograda zabavljali su ulični animatori, artisti, muzičari i glumci, a ovogodišnju manfestaciju otvorio je predsednik Srbije Boris Tadić:

"Bebe su nešto najbolje što može da vam se dogodi u životu. Bebe su sam život. I zbog toga želim deci, bebama koje su ovde sa nama da se zahvalim što su učestvovali u otvaranju godine beba. Proglašavam 2012-tu godinu godinom beba."

Na sličan način kao u Beogradu, Nova godina je dočekana širom Srbije – u Boru je na primer pevao Zdravko Čolić, pred Novosađanima je nastupao Bajaga sa instruktorima, dok je Željko Joksimović Novu godinu dočekao sa građanima Novog Pazara

XS
SM
MD
LG