Linkovi

Šoškić: Naredna godina puna izazova


Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić na konferenciji za novinare (arhivski snimak)

Na Narodnu banku ne vrše se politički pritisci, izjavio je danas guverner Dejan Šoškić i dodao da je NBS spremna sa učestvuje u debati sa ostalim akterima na ekonomskoj sceni Srbije. Istovremeno, guverner 2012-tu godinu dočekuje kao godinu punu izazova u kojoj će se trošiti samo onoliko koliko se ima.

Najveći izazovi u 2012-toj biće postizanje željenog nivoa privrednog rasta i zaposlenosti, najavio je danas guverner Dejan Šoškić i dodao da treba računati da problemi u evrozoni mogu uticati i na ekonomsku aktivnost i uslove finansiranja javnog duga Srbije. Po njegovim rečima 2012-ta biće godina u kojoj neće moći da se troši preko mogućnosti, odnosno više od onoga što se stvori:

"Mislim da građani treba da budu svesni situacije u kojoj se nalazimo kao država, da je period u kome se mi nalazimo svakako bolan – u smislu da je to period u kome Srbija postepenbo dolazi u poziciju da zaista troši onoliko koliko može da troši, to jest koliko stvara."

Međugodišnja inflacija je u kontinuiranom padu, devizne rezerve su sa 11,5 milijardi evra na istorijski najvišem nivou, dok je dinar jedna od najstabilnijih valuta u regionu, istakao je guverner kao osnovne rezultate rada centralne banke u 2011 godini. Narodna banka će i u 2012-toj nastaviti da podstiče korišćenje dinara, jer se time, kako je naglasio Šoškić smanjuju rizici i povećava efikasnost monetarne politike:

"U poređenju sa valutama drugih zemalja koje su u sličnom deviznom režimu–kao što su Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Turska, dinar je praktično najstabilniji u poslednjih šest meseci. I to je posebno dobar signal imajući u vidu činjenicu da je NBS praktično vrlo malo intervenisala iz deviznih rezervi u toku ove godine."

Po oceni guvernera javni dug Srbije je na gornjoj granici dozvoljenog nivoa, a postavljena granica od 45 odsto BDP-a je dobro izvagana i i da preko nje ne treba prelaziti, dodao je Šoškić. A kako je danas najavio premijer Mirko Cvetković, Vlada u 2012-toj očekuje privredni rast od 1,5 procenta, a velika pažnja biće posvećena privlačenju stranih direktnih investicija. Srbija i ovu godinu završava kao regionalni lider kad je reč o privlačenju stranih direktnih investicija, rekao je Cvetković i dodao da se očekuje pozitivan ishod intenzivnih pregovara sa velikim svetskim investitorima.

XS
SM
MD
LG