Linkovi

Abrijel: NATO otvoren za saradnju sa Srbijom


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić na Strategijskoj vojnoj konferenciji NATO i partnerskih zemalja u Beogradu.
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac, vrhovni komandant Savezničke komande za transformaciju general Stefan Abriel i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić na Strategijskoj vojnoj konferenciji NATO i partnerskih zemalja u Beogradu.

Beograd je domaćin trodnevne NATO strategijske vojne konferencije za partnere, na kojoj učestvuju predstavnici oko 60 država. Na konferenciji se raspravlja o budućnosti Severnoatlantske alijanse, a domaćini, pre svih ministar odbrane Dragan Šutanivac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić poručili je da je Srbija posvećena jačanju odnosa sa NATO i bez menjanja odluke o vojnoj neutralnosti.

Srbija je ključni faktor bezbednosti na Balkanu i jačanje odnosa Srbije i NATO-a će koristiti celom regionu, ocenio je danas vrhovni komandant Savezničke odbrane za transformaciju Stefan Abrijel. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milojem Miletićem upriličenoj u pauzi Strategijske vojne konferencije za partnere koja se održava u Beogradu, Abrijel je istakao da to što Srbija želi da bude vojno neutralna, ne znači da ne može da sarađuje sa NATO:

"NATO je otvoren za saradnju, ali NATO poštuje u potpunosti odluku svake suverene zemlje. Mi želimo onaj nivo intenziteta odnosa koji odgovara Srbiji, a odluka o članstvu u NATO je suverena odluka Srbije."

Kako je objasnio Abrijel partnerstvo sa NATOM-m nije regrutovanje zemalja i ljudstva da se bore za ciljeve Alijanse, već je to strateško oruđe za stvaranje mreže bezbednosti. NATO može da koristi srpska vojna iskustva i da kroz zajedničku saradnju radi na prevenciji kriza, dodao je Abrijel.

A kako je istakao srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac, Srbija je u poslednjih 10 godina značajno unapredila saradnju i partnerski odnos sa NATO-m. Otvarajući Strategijsku vojnu konferenciju Šutanovac je podsetio da je Srbija pre nekoliko nedelja sa Evropskom unijom potpisala dva sporzuma, čime je zaokružena legalna osnova za učešće srpskih jedinica u misijama EU:

"To je možda mali korak za EU, ili za čovečanstvo, ali je veliki i istorijski za Vojsku Srbije, jer po prvi put u našoj istoriji, nakon učešća u misijama UN, učestvovaćemo i u misijama EU, i time konačno potvrditi našu posvećenost evropskoj perspektivi Srbije", kaže Šutanovac.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić je istakao da je Vojska Srbije završila proces transformacije u profesionalnu armiju u potpunosti uvažajući zahteve organizacione interoperabilnosti. Kako je još rekao Miletić, iako vojno neutralna, Srbija je, kao članica Partnerstva za mir, spremna da svoje odbrambene snage angažuje i van granica u multinacionalnim operacijama koje su sa mandatom UN i EU.

XS
SM
MD
LG