Linkovi

Vlada Srbije osudila napad u Mitrovici


Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, ministar za zivotnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić pozvao je sve gradjane da ne nasedaju na provokacije ekstremista.
Na konferenciji za novinare nakon sednice vlade, ministar za zivotnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić pozvao je sve gradjane da ne nasedaju na provokacije ekstremista.

Državni vrh Srbije i predstavnici političkih stranaka osudili su današnji bombaški napad u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojem je jedna osoba poginula, a 11 povređeno. Uz ocenu da je reč o terorističkom napadu Beograd traži brzu reakciju međunarodnih institutcija na Kosovu.

Savet za nacionalnu bezbednost je na današnjoj vanrednoj sednici osudio napad tokom protesta u Kosovskoj Mitrovici kao teroristički akt, a odgovornost za ovaj incident, kako je ocenjeno na sednici Saveta snosi šef Eulex-a Piter Fejt zbog podrške koju je dao nasilnom otvaranju kancelarije kosovskih vlasti u Kosovskoj Mitrovici.

Uz ocenu da napad u Mitrovici predstavlja provokaciju mira i provokaciju Srbije, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da Srbija neće reagovati na provokacije. Podsećajući da od završetka ratnih zbivanja Srbija ni jednim svojim činom nije doprinela destabilizaciji regiona, Tadić je zatražio brzu reakciju međunarodnih institucija:

"Ali ćemo zahtevati najoštrije od svih međunarodnih institucija i organa uspostavljanje reda i zakonitosti na prostoru Kosova i Metohije, gde UN, Eulex i KFOR imaju nadležnosti u skladu sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244", podvukao je Tadić.

Danas je zasedala i Vlada Srbije koja je najoštrije osudila napad u Kosovskoj Migtrovici, a premijer Mirko Cvetković je apelovao na sve građane na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od nasilja.

"Vlada Srbija poziva pripadnike međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, kao i mirovnih misija da hitno otkriju počinioce napada na građane koji su mirno prostestovali", istakao je Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine.

Šef diplomatije Vuk Jeremić je ocenio da je na delu pokušaj provokacije Srbije u konrekstu rešenja budućeg statusa Kosova i po njegovim rečima Beograd neće reagovati neprimereno.

"Mnogo puta smo upozoravali da bilo kakav pokušaj jednostranog nametanja bilo kog koraka ne može imati za posledicu ništa drugo osim destabilizacije regiona. Na žalost, događaji jutros u Mitrovici su te naše strahove potvrdili", izjavio je Jeremić.

Danas su reagovale i gotovo sve političke partije u Srbije – stranke i vladajuće koalicije i opozicije uz osudu terorističkog napada u naselju Bošnjačka mahala traže brzu reakciju međunarodnih institucija i obezbeđivanje mira i sugurnosti za sve građane, a posebno za stanovništvo srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG