Linkovi

Ciglana - privremeni dom za migrante


Migrant leži u napuštenoj ciglani u Subotici

Ciglana u Subotici je do skora bila važna tačka na azilantskoj ruti, ali je u ovom trenutku spala na jako mali broj migranata, jer svi oni žure da uđu u Mađarsku pre noćašnjeg stupanja na snagu oštrijih kazni

Srpski ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da Srbija neće zatvarati granice za azilante, da se očekuje veći pritisak na severne granice, kao i da Srbija planira otvaranje nekoliko manjih privremenih prihvatnih centara u gradovima na severu.

Pre dve nedelje profesor na Univerzitetu u Heratu, u Avganistanu Turiali Amini krenuo je sa porodicom u izbeglištvo i zaustavio se na kratko u napuštenoj ciglani nadomak Subotice. Posle svega što je ova mala grupa preživela na putu – kratka pauza je dobrodošla:

"Kada sam prelazio iransku granicu, vojnici nam nisu dali da prođemo i pucali su na nas. Takođe, na moru između Tuske i Grčke bilo je jako teško. Bilo nas 45-toro u brodiću od osam metara, a na pučini se pokvario motor. Deca su vrištala i plakala, žene takođe. Čekali smo četiri sata pomoć."

Ono o čemu razmišlja Turiali Amini je kako da stigne do svog planiranog odredišta i šta će se dogoditi ako ih mađarska policija registruje i uzme im otiske prstiju:

"Naš plan je idemo u Švedsku. Ako izbegnemo da nam mađarska policija uzme otiske prstiju i registruje nas ići ćemo u Švedsku. Ali, ni Nemačka ili Austrija nisu loše."

Ciglana u Subotici je do skora bila važna tačka na azilantskoj ruti – tu su se migranti duže zadržavali da se odmore, prikupe snagu za dalji put i vide kuda će i kako dalje. Ovde se okupljalo i po nekoliko stotina azilanata, ali je ciglana u ovom trenutku spala na jako mali broj migranata, jer svi oni žure da uđu u Mađarsku pre noćašnjeg stupanja na snagu oštrijih kazni u toj zemlji za ilegalan prelazak granice:

"Sada je to zapušteno sedam godina, i vidimo da na ovom mestu, kako zalazimo ovde četiri godine uzastopce, da se ovde skupljaju ti migranti. Uglavnom oni ljudi koji su ostali nekako bez sredstava, ili ne žele da budu na javnim mestima, i tu se zavuku. Često zbog bolesti", kaže Varga Tibor iz istočno - evropske misije.

"On je od samog početka, od momenta kada su se tek počeli pojavljivati izbeglice u Subotici. Kada ih je bilo u nekim mnogo manjim brojevima. Zime je provodio na ciglani i pomagao im. Zaista je pokazao kako pravi hrišćanin treba da se ponaša", kaže novinarka iz Subotice Larisa Inić.

Prvi migranti pojavili su se u ciglani pre četiri godine, ali tada je malo ko na njih obraćao pažnju, osim Varge Tibora iz Istočno-evropske misije, koji je odmah krenuo da pomaže malu azilantsku zajednicu i svakodnevno im deli hranu, odeću, sredstva za higijenu. Kao nekome ko poznaje ciglanu kao svoj džep i potpuno je upućen u situaciju sa migrantima, Tiboru nije bilo teško da shvati da je poslednjih dana epicentar zbivanja premešten na drugo mesto:

"U Horgošu imamo jako velike potrebe da pojavimo. Juče, ja sam sinoć posle 10 sati bio tamo. I zatekao sam mnoštvo ljudi. Kombi je prepun stvari, ćebadi, odeće. To je otišlo jako brzo", navodi Tibor Varga.

Iako deluje prilično napušteno, stvari u ciglani bi mogle koliko već sutra da se promene. Mađarska je poslala vojsku i policiju i zatvorila i pslednje prolaze na granici sa Srbijom. Azilanti su zaustavljeni na svom putu i vrlo je moguće da bi na severu Srbije moglo da dođe do zagušenja i stvori se čep. U tom slučaju, ciglana će ponovo biti privremeni dom za mnoge azilante.

XS
SM
MD
LG