Linkovi

Srbija: Novi smeštaj za izbeglice u planu


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će, s obzirom na dolazak zime i hladnijih dana i u Beogradu biti napravljen privremeni smeštaj za izbeglice kapaciteta od hiljadu do tri hiljade ljudi.

Prilikom obilaska izbeglica iz Sirije i Avganistana na Autobuskoj stanici u Beogradu on je rekao da će taj privremeni smeštaj biti verovatno nedaleko od autoputa, u blizini hotela Nacional i, uz kritike na račun EU, napomenuo da Srbija neće dizati žice i ogradu protiv azilanata:

"Ja mislim da EU najpre nije smela da žmuri na žice, zidove i ograde. Zažmurila je namerno. Što se nas tiče, mi da žmurimo nećemo, već ćemo otvorenih očiju i onoliko koliko možemo ovim ljudima da pomognemo. A da li će EU da pomogne? Hvala im ako pomognu, ako ne pomognu – opet hvala im."

Na pitanje kako komentariše najave da EU neće reagovati na ukidanje dvojezičnih napisa u Vukovaru, Vučić je rekao da je njegov odgovor na to da je Srbija čvrsto opredeljenja da ostane na evropskom putu, ali da nikome neće dozvoliti da je ponižava:

"I dalje se nadam i čekam da neko iz EU kaže nešto po tom pitanju. Hrvatska je suverena zemlja, ali ovo su stvari o kojima mora da se govori. Zamislite situaciju da kažemo da ukidamo latinicu ovde u Beogradu, ili u Subotici. To bi bio skandal svetskih razmera."

S obzirom na sutrašnji dolazak Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiju, Vučić je rekao da povodom njegove namere da poveća plate i penzije očekuje da stav MMF-a bude pozitivan zbog velikog fiskalnog prostora koji ima Srbija.

On je ponovio da će plate i penzije biti povećane za manje iznose od onoga što će MMF da dozvoli, i dodao da oko toga ne očekuje nikakve sukobe i svađe.

XS
SM
MD
LG