Linkovi

Srbija kao deo rešenja za migrantsku krizu


Migranti, uglavnom Sirijci, u Turskoj na granici sa Grčkom i Bugarskom, 23. septembar 2015.

Bedno desničarsko sitničarenje u Evropi protiv migranata sa Bliskog istoka pokazuje kuda vode te konzervativne snage, ocenio je predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović na skupu o evropskim integracijama i migracijama.

Pokušaj proglašavanja dolaska ljudi, koji 10.000 kilometara sa decom u naručju beže od rata, strategijom terorizma i antievropejstva krajnje je licemerno, ocenio je danas predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović.

Otvarajući debatu o migracijama i evropskim integracijama, on je rekao da se među migrantima mogu švercovati teroristi, ali teroristi bi dolazili i bez toga, dodao je Mićunović.

"Tu se nameću neka pitanja koja su nadpolitička. I zato to bedno desničarsko sitničarenje da li će im neko ugroziti možda koji dinar i nešto im poremetiti, jeste još jedna beda koja pokazuje čemu vode te retrogradne, konzervativne, sebične, bedne desničarske grupacije", rekao je Mićunović.

Predstavnik nevladine organizacije Grupa 484 Vladimir Petronijević naglasio je da, po pitanju izbegličke krize, Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana moraju biti deo rešenja za tu situaciju, što, kako je rekao, nije ni lako ni jednostavno.

"Najvažnije je, i za to se moramo boriti, da region Zapadnog Balkana, u kontekstu procesa evropskih integracija ne može biti tretiran kao region takozvanih trećih zemalja. Mi smo zemlje koje imaju izvesno članstvo u EU", poručio je Petronijević.

Ekspert za pitanje migracija, advokat Brankica Grupković, smatra da je u zemljama koje se nalaze na balkanskoj ruti, potrebno reformisati sistem azila i dovesti ga u sklad sa nizom međunarodnih i evropskih standarda. Ona je ocenila i da je nivo saradnje balkanskih zemalja i dalje nedovoljan, a te države nisu našle ni način kako će preuzeti 50.000 izbeglica i naći mehanizme njihovog prinudnog zadržavanja, obzirom da nemaju odgovarajuće smeštajne i druge kapacitete.

XS
SM
MD
LG