Linkovi

Cvetković: Borba protiv korupcije prioritet


Potpisivanje memoranduma Vlade Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije
Potpisivanje memoranduma Vlade Srbije i Agencije za borbu protiv korupcije

Uz poruku da borba protiv korupcije ostaje prioritet Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković je danas istakao da je u prethodnom periodu donet niz zakona, kao i da je izvršena reforma pravosuđa radi efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije.

Premijer Mirko Cvetković u ime Vlade i Zorana Marković ispred Agencije za borbu protiv korupcije potpisali su danas Memorandum o razumevanju i o saradnji u ispunjavanju obaveza iz strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njenu primenu. Premijer je poručio da borba protiv korupcije ostaje prioritet Vlade i jedan od najvažnijih uslova na putu Srbije ka EU:

"Agencija za borbu protiv korupcije je na početku svog rada i pred njom se nalazi obiman i vrlo odgovoran posao. Svesna odgovornosti i značaja ovlašćenja koja Agencija ima Vlada Srbije će joj pružiti svaki vid podrške i pomoći."

"Zajedničkim radom Agencije i Vlade Srbije mi ćemo započeti rad na planovima integriteta koji predstavljaju novinu kao obavezu svih državnih organa, koji treba da doprinesu jačanju integriteta institucija i podizanju kvaliteta obavljanja javnih funkcija", kazao je Marković.

Planovi integriteta, kao potpuna novina u našoj praksi, predstavljaju jednu od najvažnijih preventivnih mera u borbi protiv korupcije. Njih će donositi svi državani organi. Na osnovu analize o proceni rizika od korupcije donosiće će i konkretne mere koje će sprečiti korupciju na onim mestima koja su ocenjena kao najrizičnija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je podsetio da rezultati istraživanja javnog mnenja u Srbiji pokazuju da 90 odsto građana korupciju vidi kao uobičajenu praksu – što je, po njegovim rečima snažno upozorenje i poziv u borbu protiv korupcije:

"Da bi borba protiv korupcije bila uspešna potrebna je politička volja i konsenzus vlasti. Zato smo vrlo sretni što danas ovde sa nama sede premijer i mnogi ministri, što šalje odgovarajuću i jasnu poruku da postoji politička volja i nulta tolerancija na korupciju na svim nivoima države."

Kako je na današnjem skupu o planovima integriteta istakao ministar policije Ivica Dačić neophodno je jačati otpornost institucija na sistemsku korupciju, pri čemu, kaže Dačić, ne sme biti ni najmanje sumnje u iskrenost državnog aparata da se bori i suzbije korupcije. Bez toga, i najbolje strategije za borbu protiv korupcije ostaće mrtvo slovo na papiru, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG