Linkovi

Srbija: Tabloidi politički projekti


Sudije i novinari imaju sličnu, kontrolnu funkciju, u društvu i neophodno je da budu nezavisni u svom radu, ali tabloidizacija u medijima derogira i pravosuđe, ocenjeno je na okruglom stolu u Beogradu

U svetu se tabloidi bave vešom estradnih zvezda, a u Srbiji su tabloidi politički projekti, ocenio je danas predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović.

Sudije i novinari imaju sličnu, kontrolnu funkciju u društvu, neophodno je da budu nezavisni u svom radu, ali tabloidizacija u medijima derogira i pravosuđe, a istovremeno je efikasan mehanizam pritiska na sudije, ocenjeno je na današnjem okruglom stolu o odnosu medija i pravosuđa održanom i Beogradu.

Kako je rekao predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović nezavisne medije i nezavisne sudije ne voli ni jedna vlast, a po njegovoj oceni tužioci i sudije se ne oglašavaju o problemu curenja informacija iz pravosuđa i njihovog doturanja medijima:

"Tabloidizacija je vrlo ozbiljan problem sa kojim srpsko pravosuđe uporno izbegava da se suoči već godinama. A mislim da je poslednji trenutak da se o tome progovori."

Sudija Apelacionog suda i potpredsednik Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović je rekao da sudska i medijska istina nisu nekad podudarne jer se ne koriste isti metodi, s obzirom da novinari mogu da upotrebljavaju neformalne izjave i druge dokaze, koje ne mogu sudije, tako da se u javnosti dobijaju različite slike o događaju:

"Ja se potpuno slažem sa time da svi, pa i mediji imaju pravo da komentarišu i sudske postupke, i sudske odluke. To je nešto što je javni posao, javni dokument i svako je podložan nekoj kritici. Pitanje je samo na koji način ćemo to učiniti – počev od rečnika koji ćemo upotrebljavati, kvalifikacija koje ćemo davati."

Vukašin Obradović je rekao i da neke sudije i tužioci iz straha imaju poseban odnos prema nekim tabloidima i daju im informacije uz pomoć koji ti mediji sude i presuđuju. Prema rečima Obradovića, tabloidi se u svetu bave vešom estradnih zvezda, ali je problem u Srbiji što su to politički projekti.

XS
SM
MD
LG