Linkovi

OEBS: Konstruktivno sa Vučićem


Premijer Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije (arhivski snimak)
Premijer Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije (arhivski snimak)

OEBS je saopštio da je od premijera Srbije dobio uveravanja da će se on lično i Vlada pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu; Vučić prethodno zatražio izvinjenje od Dunje Mijatović

Oko teme cenzure na internetu i slobode medije u Srbiji se razvila živa diskusija, posebno nakon kritičkih ocena koje je iznela predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunje Mijatović. I sam premijer Aleksandar Vučić je u današnjem pismu zatražio izvinjenje od Mijatovićeve.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da u Srbiji ne postoji ugrožavanje medijskih sloboda bez obzira na izveštaj OEBS-a i stav koji je nedavno iznela predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović.

Ona je, da podsetimo, u saopštenju 27. maja izrazila zabrinutost zbog, kako kako je rekla, zabrinjavajućeg trenda cenzure na internetu u Srbiji, zbog hapšenja ljudi zbog stavova iznetih na blogovima i komentara, i tom prilikom je pozvala vlasti u Srbiji da stave tačku na to što se događa.

Na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje ministar Tasovac je rekao da ništa ne zna o ukidanju sajtova, da su to pojedinačni slučajevi koji mogu biti i iz tehničkih razloga, i da se to, po rečima Tasovca, ne može dizati na nivo države:

"Mi smo imali sastanak ovde u Beogradu sa predstavnicima OEBS-a, dan pošto je gospođa Dunja Mijatović se pojavila sa svojim saopštenjem, koje je za nas u Ministarstvu kulture zaista predstavljalo jedno jako veliko iznenađenje, obzirom da se ona ni u jednom trenutku nije obratila Ministarstvu kulture i informisanja da dobije informacije od jednog od zvaničnih organa ove države."

Tema cenzure i medijskih sloboda poslužila je još jednom za stranačku raspravu na sednici Odbora za kulturu i informisanje: dok naprednjaci smatraju da priče o tome da država stoji iza obaranja sajtova nemaju nikakvog smisla, demokrate upozoravaju da su u Srbiji ugrožene medijske slobode i da Srbiji nije potrebna svađa sa međunarodnim institucijama:

"U Srbiji postoji jedna tendencija da se utiša svaka vrsta kritičkog mišljenja, da se spreči ispoljavanje mišljenja ili neslaganja sa onim što zvanično radi Vlada Srbije. To se možda najviše osetilo u periodu koji je iza nas u prethodne dve-tri nedelje", rekla je Aleksandra Jerkov iz DS-a.

A posle saopštenja predstavnice OEBS-a, lično je reagovao i premijer Aleksandar Vučić, koji je u današnjem pismu zatražio izvinjenje od predstavnice OEBS-a za slobodu medija Dunje Mijatović zbog navoda o cenzuri u Srbiji. Vučić piše i da se protiv njega vodi najprljavija kampanja i u zemlji i inostranstvu, kao i da je veoma zabrinut zbog teških reči koje su iznete na račun Srbije.

Ipak, kako je večeras saopštio OEBS, posle današnjeg razgovora Dunje Mijatović i Aleksandra Vučića, dobijena su uveravanje da će se premijer lično i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Takođe, vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Srbiji Pola Tidi je danas u razgovoru s ombdusmanom Sašom Jankovićem izjavila da OEBS pruža punu podršku neometanom radu nezavisnih institucija, a povodom celog slučaja poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, je izjavio da poruku OEBS o cenzuri ne shvata kao optuživanje države da je ona za to kriva, već poziv da se na to reaguje. Država mora da nađe način da se tome suprotstavi, ako želi da gradi demokratsko društvo, ističe Šabić.

Na kraju još dve vesti o aktivnostima srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića – od državnog ministra za Evropu Velike Britanije Dejvida Lidingtona dobio je uveravanja da će London će podržati evropske integracije Srbije, dok je posle razgovora sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom najavljeno da je planirano da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov 16. i 17. juna poseti Beograd.
XS
SM
MD
LG