Linkovi

Osude napada na urednika Foneta


Urednik novinske agencije Fonet Davor Pašalić
Urednik novinske agencije Fonet Davor Pašalić

Međunarodne organizacije, članovi vlade, novinarska udruženja i političke stranke osudili su brutalni napad na urednika novinske agencija Fonet Davora Pašalića

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović osudila je brutalni napad na urednika novinske agencije Fonet Davora Pašalića i pozvala nadležne na brzu i temeljnu istragu

U saopštenju OEBS-a Mijatović upozorava da “aktovi zastrašivanja novinara mogu da imaju obeshrabrujući efekat na slobodu medija u Srbiji” i da je bezbednost novinara ključno pitanje u regionu OEBS-a.

Davor Pašalić je u dva navrata brutalno pretučen na Novom Beogradu u noći između srede i četvrtka, nedaleko od zgrade u kojoj stanuje, kada su ga presrela trojica mladića i zadali mu više od 30 udaraca. Uz pretnje da imaju pištolj, napadači su prvo tražili novac, a zatim su počeli su da ga tuku rukama i nogama i pri tome vikali da je ustaša i Hrvat. Pašalić je zadobio posekotine i podlive na glavi, polomljena su mu dva zuba i ima modrice po celom telu.

Odmah posle napada, Ministar policije Nebojša Stefanović je osudio napad na urednika Foneta i naložio policiji da što pre ispita i utvrdi sve okolnosti napada na Pašalića, kako bi počinioci u najkraćem roku bili identifikovani i kažnjeni u skladu sa zakonom, rekao je Stefanović.

Ministarstvo kulture i informisanja je takođe osudilo je napad na Pašalića i izrazilo očekivanje da će nadležni organi u najkraćem roku otkriti napadače i privesti ih licu pravde.

Iz agencije Fonet je navedeno da očekuju da istraga najhitnije utvrdi motive tog bezumnog nasilja, budući da su napadači, osim pokušaja iznude novca, Pašalića najgrublje vređali i na nacionalnoj osnovi.

Napad na Davora Pašalića osudila su oba novinska udruženja – NUNS i UNS zahtevaju da policija hitno identifikuje i procesuira napadače na Pašalića, kao i da u najkraćem roku obavesti javnost ko su napadači.

Napad na urednika Foneta osudila je i vladajuća SNS, a osim zahteva od nadležnih da što pre otkriju i najoštrije sankcionišu one koji su pretukli Pašalića, Demokratska stranka upozorava da posebno zabrinjava činjenica da se radi o novinaru kog su nasilnici najbrutalnije vređali na nacionalnoj osnovi, što daje osnova da se zaključi da se ne radi o običnom razbojništvu.

Posle napada na urednika Foneta reagovale su gotovo sve političke partije, a u Novoj stranci ocenjuju da je Pašalić još jedna žrtva uličnog nasilja, što, kako se tvrdi u saopštenju NS, svedoči o tome da je osnovna bezbednost građana Srbije ugrožena i da su nadležni organi još jednom zakazali u obavljanju svog posla.

XS
SM
MD
LG