Linkovi

Problemi medijskog sistema Srbije


Predsednik Lokal Press-a Dejan Miladinović, koordinatorka istrazivanja Jovanka Matić, advokat ANEM-a Slobodan Kremenjak, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, predsednik ANEM-a Saša Mirković, predsednik NDNV Dinko Gruhonjic i moderator Dejan Kozul prisustv

Medijska situacija u Srbiji je jako loša, a Srbija bi teško prošla evropski test o slobodi izražavanja, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje Medijske slobode u evropskom ogledalu.

Čak tri četvrtine novinara u Srbiji smatra da u zemlji postoje problemi vezani za slobodu medija, a od 27 kriterijuma kojima Savet Evrope meri slobodu izražavanja, u Srbiji ostvariva tek četiri pokazalo je istraživanje "Medijske slobode Srbije u evropskom ogledalu".

Iako za većinu evropskih standarda postoji relativno dobra zakonska potpora, ona se u praksi ne ostvaruju na potpun način, a najdrastičnije je odstupanje u oblasti medijske ekonomije i nezavisnosti medija od političkih uticaja:

"Postoji jedna slepa mrlja medijskog sistema Srbije, nešto o čemu vrlo malo znamo i o čemu malo govorimo. To je ta sprega vladajućih političkih snaga i velikog industrijskog i trgovinskog biznisa, kome je dozvoljeno da se na netransparentan način infiltrira u medije i kroz njih ostvaruje zajednički interese i države, odnosno partija i tog biznisa", navodi koordinatorka istraživanja Jovanka Matić.

Ona je rekla da vlast u Srbiji već deceniju odlaže reformu medijske sfere, a po oceni predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića sve češće tužbe za povredu časti i ugleda koje se podnose protiv medija i koje najčešće dolaze iz oblasti politike, imaju za cilj i da ih finansijski isrcpe ali i da podstaknu samocenzuru kod novinara:

"Ocena istraživanja je da je institucionalna zaštita slobode izražavanja i slobode medija nedosledna i nedovoljno efikasna. To je stav i novinara koji vide pravosuđe pre kao protivnika, nego saveznika u ostvarivanju svojih prava", smatra Obradović.

Predsednik ANEM-a Saša Mirković rekao je da je istraživanje pokazalo da većina urednika smatra da mediji u Srbiji ne poštuju princip ravnopravnosti, odnosno da se ne odnose na isti način prema događaju kada su njegovi akteri stranke na vlasti i kada je u pitanju opozicija.


XS
SM
MD
LG