Linkovi

Srpski mediji pod pritiskom


Stara zgrada Radio televizije Srbije, uništena tokom NATO bombardovanja, ispred novog zdanja
Stara zgrada Radio televizije Srbije, uništena tokom NATO bombardovanja, ispred novog zdanja

Nedavni izveštaj Saveta za borbu protiv protiv korupcije pokazao je koliko je teška situacija sa kojom se suočavaju mediji u Srbiji, pod kolikim političkim pritiskom rade i kako su manje više svi pod kontrolom države ili drugih centara ekonomske i finansijske moći. Sa druge strane dobra vest je da je usvojena medijska strategija, koja bi makar malo mogla da poboljša ovu situaciju.

Mediji u Srbiji odavno nisu sedma sila – danas se pod pojmom mediji uglavnom označava nešto što se odnosi na loše novinarstvo, na aferaško pisanje, na žutu štampu. To i ne bi trebalo da čudi, jer kako je pokazao poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije nad medijima u Srbiji se vrši snažan politički pritisak i nad njima je, kako tvrdi predsednica Saveta Verica Barać, uspostavljena potpuna kontrola:

"Umesto medija se vidi jedna sprega između novca, moći i kontrole informacija."

"Ono što se desilo kod nas i što pokazuje i ovaj izveštaj, da napora za popravljanje stvari ni izdaleka nije bilo dovoljno, da su stvari krenule jednim pravcem koji vodi ka kontroli, umesto ka smanjenju kontrole", navodi član izvršnog odbora NUNS-a Dragan Janjić.

"Ja sam malo skeptična prema takvom olakom etiketiranju da novinari nisu slobodni. Novinari su slobodni čak i u neslobodnim društvima onoliko koliko se sami izbore za tu slobodu", kaže državna sekretarka u Ministarstvu kulture Dragana Milićević.

Kako je utvrđeno višemesečnim istraživanjem Saveta za borbu protiv korupcije, tri su osnovna medijska problema u Srbiji – prvi je netransparentno vlasništvo koje omogućuje zakonom zabranjenu medijsku koncentraciju, a problem predstavlja i veliki uticaj države i novca iz budžeta na medije:

"Treći problem je RTS. Jer, kada bi on zaista bio javni servis, onda bi ovo svo loše stanje bilo manje loše. I onda smo tu videli mnoge stvrai kako se tu vrše uticaji. Na primer, od početka RTS ne pravi nikakve finansijske izveštaje, da je to potpuna nepoznanica, da to niko ne kontroliše. Do toga da smo mi videli, kada smo radili izveptaj, da neće RTS da nam da RTS nikakve podatke, ugovore ili bilo šta", kaže Barać.

Kako smatra član Izvršnog odbor NUNS-a Dragan Janjić, izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije je konačno otkrio i koliko se državnog novca troši u medijima - što kroz direktno vlasništvo države u medijima, što kroz razne projekte koje država finansira, što kroz direktne donacije pojedinim medijima:

"Kad se sve to sabere ispadne između 40 i 50 miliona evra. Ako se ima u vidu da ukupno medijsko tržište vredi 160-170 miliona evra godišnje, onda je potpuno jasno da je to jedan veliki, veliki novac kojim može jako bitno da se utiče na uređivačku politiku."

"Po onome što smo dobili podatke iz Trezora i iz ministarstava, skoro četvrtina novca koji ide za oglašavanje u medijima dolazi iz budžeta. I to je moćan način kako se kontrolišu mediji", navodi Barać.

Iako je vest da je Vlada usvojila na telefonskoj sednici Medijsku strategiju Srbije nije naišla na dobar odjek u javnosti, čini se da bi sama Strategija mogla da makar malo popravi stanje u medijima i učini medijsku trku konkurentnijom:

"Doneli smo medijsku strategiju u kojoj je jasno rečeno da se država svojom voljom povlači iz vlasništva u svim medijima. Takođe, kada je oglašavanje države u pitanju – i tu je ograničena država da to više ne može činiti ad hoc, po sopstvenom izboru birati medije u kojima će se oglašavati jer je to dobar izvor prihoda za medije, već da će se to vršiti u zakonskoj proceduri, na osnovu tendera, i u tom smislu će svi mediji biti ravnopravni", kaže Dragana Milićević.

"Sve što se nalazi u Strategiji je u stvari “oteto”, nije dobijeno. Mi smo se izborili za to. To nije dovoljno. Najsporniji deo je šest novih regionalnih javnih servisa, što znači i nova budžetska finansijska opterećenja", smatra Dragan Janjić.

Iako je teško očekivati da bi predstojeći izbori mogli bitno i brzo da poprave medijsku situaciju u Srbiji, izbori i predizborna kampanja biće još jedan veliki izazov za srpske medije. Predstojeći meseci doneće neke odgovore i pokazati da li su mediji u Srbiji zaista slobodni ili duboko kontrolisani.

XS
SM
MD
LG