Linkovi

Uslovi podstrek za integracije


Predsednik Srbije Boris Tadić obraća se javnosti povodom odluke EU da odloži odluku o kandidaturi do marta (arhivski snimak)
Predsednik Srbije Boris Tadić obraća se javnosti povodom odluke EU da odloži odluku o kandidaturi do marta (arhivski snimak)

Uslovi koje je EU postavila Srbiji i Makedoniji za dobijanje statusa kandidata treba da budu podstrek za dalje integracije, umesto da obershrabruju, poručili su danas predsednici dve zemlje - Boris Tadić i Đorđe Ivanov prilikom susreta u Skoplju.

Srbija, Makedonija i ceo region zapadnog Balkana imaju budućnost u Evropskoj uniji, ocenio je danas, tokom posete Makedoniji predsednik Srbije Boris Tadić i poručio da je EU najsigurnija zona za građane zapadnog Balkana uprkos izazova sa kojima se suočava.
Kako je podsetio domaćin susreta, makedonski predsednik Đorđe Ivanov Makedonija je pre tri godine dobila status kandidata, ali bez datuma početka pregovora. To ne treba da obeshrabruje, već treba nastaviti sa sprovođenjem reformi, dodao je Ivanov, a sa takvim stavom složio se i predsednik Srbije:

"Tri godine posedovanja statusa kandidata i ne dobijanje datuma za pregovore ne obeshrabruje makedonske političare i makedonski narod. A u Srbiji neki su se obeshrabrili zbog toga što naša zemlja nije u prvom navratu dobila status kandidata. I inače obeshrabrivanje i odustajanje je bila karakteristika politike na zapadnom Balkanu decenijama iza nas. Suština evropskih integracija su unutrašnje reforme i reforme vrednosti. Nikada ne treba odustajati."

A kako je rekao šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer Evropski savet poslao je Srbiji 9. decembra jasnu poruku o tome šta se od nje očekuje i do kada to treba da uradi, i zbog toga je, po njegovim rečima značajno da se ne promaši 28-mi februar, datum kada će se Evropski savet ponovo izjasniti o statusu kandidata Srbije za EU:

"Treba da ostanemo posvećeni i entuzijastični u pogledu procesa evrointegracija. I nastaviti sa radom kako bi postigli očekivanja na vreme."

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas da Berlin prilikom odlučivanja o kandidaturi Srbije na Evropskom savetu 9. decembra nije rekao "Ne" Beogradu. Nisu postavljeni nikakvi novi uslovi, već postoje još neke stvari koje treba da se urade, dok ne bude moglo da se kaže jasno da, dodao je Mas:

"Već nekoliko meseci unazad, još od posete kancelarke Angele Merkel Beogradu u avgustu veoma je jasno da mi očekujemo da one teme koje su predmet dijaloga budu i sprovedene u praksi. A učešće na regionalnim forumima je uvek, dakle i tada bila tema."

A zbog zauzetosti ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića na sednici Vlade, ni danas nije održa-no zasedanje skupštinskog Odbora za Kosovo. Kako je rekao predsednik Odbora Ljubomir Kragović ukoliko Odbor ne dobije izveštaj vlade o dogovorima sa Prištinom u razumnom roku, on će zakazati sednicu na kojoj će se raspravljati o tim dogovorima na osnovu informacija objavljenim u medijima.

XS
SM
MD
LG