Linkovi

Tadić: Dijalog što pre


Predsednici Makedonije i Srbije na konferenciji za novinare nakon razgovora u Beogradu
Predsednici Makedonije i Srbije na konferenciji za novinare nakon razgovora u Beogradu

Srbija očekuje da dijalog Beograda i Prištine počne što pre, a razgovori ne moraju odmah da krenu od spornih i teških pitanja, poručio je danas predsednik Srbije posle razgovora sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovom, koji je danas posetio Srbiju.

Ponavljajući poruku da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić je danas izjavio da je zabrinut zbog toga što kosovska strana želi odlaganje dijaloga Beograda i Prištine. Posle razgovora sa predsednikom Makedonije Georgijem Ivanovom, koji je danas posetio Beograd, Tadić je rekao da Srbija sa velikim očekivanjima i punom otvorenošću pristupa dijalogu:

"Mi smatramo da u dijalog treba ući što pre. Ne moramo teška i sporna pitanja odmah postaviti u središte našeg rada, ali ona pitanja koja su bitna za građanske albanske i srpske nacionalnosti treba da tretiramo. Kao na primer pitanja nestalih. To je humanitarno pitanje koje nema nikakve veze sa političkim izborima, ni sa izborima na Kosovu i Metohiji, niti sa političkim strankama, niti sa kredibilitetom svih učesnika u političkom životu, a i te kako ima veze sa životom."

Tadić je rekao i da Srbija i Makedonija nemaju isti stav prema pitanju Kosova, ali su predsednici Srbije i Makedonije poručili da će se, i pored toga, dve države podržavati i pomagati u procesu evropskih integracija i da će sva otvorena pitanja rešavati u duhu prijateljstva:

"I da pokažemo pozitivan primer kako se može, iako imamo različite stavove možemo da dođemo do nekog zajedničkog rešenja. Uz uzajamno poštovanje, preko dijaloga i razumevanja. Balkan je takav, ne možemo da ga promenimo preko noći, međutim, nadamo se da je to što gradimo zajednička perspektiva."

Makedonski predsednik je naveo da je u razgovoru otvoreno i pitanje sukcesije, posebno podele zajedničkih arhiva bivše SFRJ. Govoreći o nerešenom crkvenom pitanju, Ivanov je rekao da to pitanje treba da rešavaju dve crkve, a da je na predsednicima da stvore ambijent za njegovo rešavanje.

XS
SM
MD
LG