Linkovi

Podrška Gadafiju u Srbiji


Protest protiv vojne akcije u Libiji, održan u Beogradu
Protest protiv vojne akcije u Libiji, održan u Beogradu

Događanja u Libiji dovela su ponovo Srbiju u centar pažnje svetske javnosti - kao malo gde u svetu u Beogradu javno se izražava podrška libijskom lderu Moameru Gadafiju, a srpski desničari organizuju grupe za podršku Libiji i Gadafiju na globalnim socijalnim mrežama.

Ako je po izbijanju libijske krize javnost u Srbiji gledala na taj događaj kao na još jednu pobunu u arapskim zemljama, situacija se tokom vremena promenila, naročito posle uključivanja nekoliko zemalja u akciju održavanja zone zabrane leta nad Libijom. Treba se podsetiti da je na samom početku ispred libijske ambasade održan skup protiv Gadafija i njegovog režima, da bi se juče u centru Beograda nekoliko stotina građana okupilo radi pružanja podrške libijskom lideru:

"Postoji to poredjenje izmedju bombardovanja SRJ odnosno sad već Srbije i Crne Gore i Libije i prosto je normalno da postoji ta vrsta saosećanja našeg naroda sa ljudima koji su tamo bombardovani jer bar vizuelno prepoznaju isti scenario", kaže zamenik urednika spoljne rubrike "Politike", Nenad Radičević.

Nenad ipak upozorava da je teško porediti dve intervencije, jer za razliku od akcije u SRJ, u slučaju Libije UN su donele rezoluciju. Građanima je to manje važno, oni se više saosećaju sa ljudima u Libiji, dodaje sagovornik Glasa Amerike. Prilikom nedavnog boravka ruskog premijera Vladimira Putina u Beogradu, i predsednik Srbije Boris Tadić je izneo sličan stav:

Predsednik Srbije izrazio je zabrinutost zbog civilnih žrtava u Libiji
Predsednik Srbije izrazio je zabrinutost zbog civilnih žrtava u Libiji

"Verujem da izržavam mišljenje njenih gradjana kada kažem da smo veoma zabrinuti zbog stradanja civilnog stanovništva u Libiji. I mi želimo da sve odluke koje se donose idu u pravcu prestanka razaranja i ugrožavanja civilnog stanovništva."

Zanimljivo je da su situaciju u Libiji poslednjih dana počele da koriste i desničarske organizacije u Srbiji – i to na sajber prostoru. Osim ispisivanje grafita po Beogradu i drugim gradovima Srbije, desničarske organizacije otvaraju i brojne stranice podrške Gadafiju na socijalnim mrežama, a najposećenija je grupa na Fejsbuku sa skoro 60.000 pristalica:

"Ljudi koji su se učlanjivali u te grupe ne verujem da su znali da praktično ta desničarska organizacija praktično vodi taj mali pokret na internetu", navodi Radičević.

I dok libijska televizija koristi ove snimke kao dokaz činjenice da Moamer Gadafi još ima podršku u svetu, Nenad Radičević kaže da razloge za često nekritički stav srpske javnosti treba, pre svega tražiti u neobaveštenosti:

"Postoji u suštini manjak informacija o tome šta se zapravo dešava u Libiji, kako je došlo do intervencije, kakav je režim Moamera Gadafija. To čak postoji manjak informacija, manjak znanja mogu da kažem medju ljudima koji se bave tom tematikom."

Na kraju, sagovornik Glasa Amerike kaže da je jako teško prognozirati u kom će se pravcu razvijati libijska kriza. Za sada je svet manje-više uspeo u nameri da uspostavi zonu zabranjenog leta, Gadafi je i dalje na vlasti, a pobunjenici kontrolišu istočni deo zemlje. Situacija je došla u svojevrsnu pat poziciju za koju zapad još nema rešenje, kaže Nenad Radičević.

XS
SM
MD
LG