Linkovi

Jača netolerancija prema LGBT zajednici


Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse prisustvuju prezentaciji godišnjeg Izveštaja Gej strejt alijanse.
Ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković, ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, gradonačelnik Beograda Dragan Djilas i Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse prisustvuju prezentaciji godišnjeg Izveštaja Gej strejt alijanse.

Godišnji izveštaj i istraživanje Gej strejt alijanse je pokazalo da je prošle godine porastao broj fizičkih napada na pripadnike LGBT zajednice u Srbiji. To je signal da ono što je do sada urađeno na povećanju tolerancije nije dovoljno, a EU će nadgledati napredak na tom polju - rečeno je na skupu u Skupštini Beograda.

Uz najavu da će u Beogradu uskoro biti završeno nekoliko prostora za smeštaj pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle zbog njihove seksualne orijentacije, danas je u Skupštini Beograda predstavljen izveštaj o ljudskim pravima LGBT populacije u Srbiji koji je pokazao da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo u 2011-toj za 30 odsto u odnosu na 2010-tu godinu.

Po oceni gradonačelnika Beograda dužnost svih u društvu je da učine sve kako bi tolerancija prema LGBT populaciji bila veća, a kako još smatra Dragan Đilas potrebno je i izvršiti pritisak na one političare koi se samo deklarativno zalažu za prava LGBT po-pulacije:

"Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje, troje ili 50 ljudi", primetio je Djilas.

Podsetivši da je predsednik SAD Barak Obama nedavno podržao sklapanje brakova pripadnika istog pola, ambasadorka Sjedinjenih država u Beogradu Meri Vorlik je naglasila da je Srbija, iako takvi brakovi nisu česta pojava u njoj, intenzivno radila na tome da se poboljšaju prava LGBT populacije.

"Tokom mog boravka u Srbiji videla sam kako su pitanja o tome kako zaštititi ove osobe i njihova prava na okupljanje i na slobodu govora deo otvorene i žive debate. Sjedinjene države snažno podržavaju LGBT zajednicu, njenu borbu za obezbeđivanje prava na okupljanje i slobodu govora, prava koja moraju da budu zaštićena svuda u svetu", navodi Vorlik.

Kako je upozorio šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer Evropska unija od 2011. godine, kada je Srbija dobila status kandidata, prati napredak Srbije na tom polju. Povećanje broja incidenata govori da treba redovno da se radi na na promociji prava LGBT zajednice, razumevanju i toleranciji, a ne samo uoči Parade ponosa, rekao je Dežer.

XS
SM
MD
LG