Linkovi

Vučić: Ozbiljan odgovor Srbije


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Budućnost dijaloga zavisi od spremnosti Prištine da sprovodi postignute sporazume, posebno onaj o Zajednici srpskih opština, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić

Najava Prištine da će suspendovati sporazum o Zajednici srpskih opština na severu Kosova i poslati ga na razmatranje Ustavnom sudu Kosova podigla je temperaturu u Beogradu - premijer Aleksandar Vučić najavio je ozbiljan odgovor Srbije.

Budućnost dijaloga zavisi od spremnosti Prištine da sprovodi postignute sporazume, posebno onaj o Zajednici srpskih opština, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa direktorkom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Anđelinom Ejhorst, i dodao da je to negativna i loša poruka za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Prethodno, na konferenciji za novinare, Vučić je najavio da će Srbija u narednim danima dati ozbiljan odgovor na najavu Prištine o suspenziji sporazuma o Zajednici srpskih opština. Kako je rekao, odluka Prištine je teška i loša vest, i u najmanju ruku krajnje neodgovorno ponašanje:

"Srbija je ispunila sve svoje tačke – i o regionalnoj policiji, ispunjava sve i što se tiče sudstva, sve druge delove Briselskog sporazuma. Samo jedan deo, i to najvažniji deo Briselskog sporazuma nije krenuo da se ispunjava, a to je onaj koji se tiče ZSO. To je šest od 15 tačaka, 40 posto Briselskog sporazuma. I sad kažu – treba im još mesec dana, pa će im biti potrebno još dva, još tri."

A kako je danas izjavila predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković, Beograd je ranije trebalo da obustavi pregovore sa Prištinom. Gostujući u emisiji Kažiprst TV B92, ona je ocenila da međunarodna zajednica od dolaska na Kosovo pravi kompromise sa ekstremnim delom Albanaca.

XS
SM
MD
LG