Linkovi

Nikolić: Priznanje Kosova vodi u građanski rat


Predsednik Srbije Tomislav Nikolic (arhivski snimak)

Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić delegaciji novinara iz Nemačke

Ukoliko bi Srbija priznala Kosovo došlo bi do građanskog rata, ocenio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić odgovarajući na pitanja nemačkih novinara.

Srbija želi da bude u Evropskoj uniji, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, rekao je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić delegaciji novinara iz Nemačke, napominjući da je sada na EU ostaje da kaže da li je "ovaj stav Srbije u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član". U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je ocenio "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ocenio da će razgovori trajati sve dok EU ne odustane od njih:

"Kako to EU može da odustane od razgovora? Tako što bi ono što vi sada kažete i sama Evropa ogoljeno rekla. Vidite kako oni izbegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije."

Nikolić smatra i da je Srbija, posle svih pohvala za reforme koje sprovodi ova Vlada, sada vraćena mnogo godina unazad u odnosu sa EU. Govoreći o Bosni i Hercegovini on je rekao da BiH suverena država , da je Srbija njen dobar sused, ali je ocenio da ta država ne funkcioniše. Za to nisu krive ni Srbija, ni Hrvatska, objasnio je Nikolić, koji smatra da je krivica na EU koja vodi računa o toj državi:

"Ja sam dva puta osetio nefunkcionisanje BiH. Jednom kada su članovi Predsedništva BiH trebalo da borave u Beogradu, pa su odustala dvojica. Drugi put kada sam pozvan u Sarajevo od strane Predsedništva BiH. A onda je jedan član Predsedništva rekao da nije dobar tajming za moju posetu."

Povodom zahteva Kosova da postane član UNESKO, Nikolić je ocenio da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda". On je rekao da bi se složio sa rešenjem da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESKO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština.

XS
SM
MD
LG