Linkovi

Državni vrh o Kosovu


Predsednik Tomislav Nikolić sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem
Predsednik Tomislav Nikolić sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem

Američki ambasador u Srbiji u međuvremenu poručio da još ima šanse da Beograd i Priština postignu sporazum

Kosovo i briselski pregovori su i dalje tema broj jedan u Srbiji - zasedao je državni vrh, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovorao je danas sa ambasadorom SAD u Srbiji Majklom Kirbijem. Za sada je neizvesno hoće li se srpski pregovarači obratiti poslanicima u parlamentu .

Još jedan u nizu sastanaka državnog vrha o pregovorima u Briselu održan je poslepodne, ali ovoga puta javnost je ostala uskraćena za poruke najviših zvaničnika Srbije. Prvo su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nekoliko sati razgovarali o rešenju za Kosovo, a pred kraj sastanka pridružio im se i premijer Srbije. Prethodno Ivica Dačić je na sednici Vlade, informisao ministre o toku pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

A tokom dana predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa ambasadorom SAD Majklom Kirbijem izjavio da je Srbija pregovore u Briselu shvatila kao pregovore o pristupanju Evropskoj Uniji, a ne o statusu Kosova i da je veoma razočaran njihovim ishodom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Kirbi je rekao da se od početka mandata Tomislava Nikolića na sasvim nov, kvalitetan način pristupilo uspostavljanju što boljih odnosa između država jugoistočne Evrope. Američki ambasador je, takođe, novinarima u Skupštini Srbije poručio da još ima šanse da Beograd i Priština postignu sporazum i da SAD ne podržavaju samo Prištinu, već i Beograd u postizanju dogovora:

"Ostajem optimista da će sporazum biti postignut. Pred Vladom Srbije je još dosta posla, ali optimista sam da se sporazum može postići sporazum i da će Srbija nastaviti svoj put ka EU."

Danas su u Skupštini Srbije poslanici nekoliko stranaka vladajuće koalicije ocenili da je potrebno da se u Skupštini Srbije održi posebna sednica pre odluke o Kosovu. Istovremeno, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović je upozorio da je do utorka ostalo jako malo vremena, da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton piše svoj izveštaj, a niko u Srbiji nema predstavu o čemu Beograd treba da se izjasni:

"Da li je neko zaista toliko olako shvatio pregovarački proces i da nije spreman da izađe pred javnost i poslanike Skupštine Srbije sa vrlo jasno alternatovnom koja je stavljena pred nas – ma kako ona teška bila. I što je mnogo važnije, sa jasnom odrednicom vlasti – premijera, prvog potpredsednika Vlade i predsednika države da oni prvi kažu da li oni misle da nešto treba prihvatiti ili ne."

Za prihvataje sporazuma u Briselu izjasnio se i Srpski pokret obnove, Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao i LDP, čiji je poslanik Bojan Đurić ocenio da je pred Srbiju stavljen izbor da se odluči između potpune izolacije zemlje ili šanse da nastavi evropske integracije.
XS
SM
MD
LG