Linkovi

Džekobson: Asocijacija opština u skladu sa Ustavom Kosova


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga (D) i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džekobson

Ambasadorka SAD na Kosovu u ekskluzivnoj izjavi za RSE je izrazila nadu za postizanje pomaka u rasformiranju paralelnih bezbednosnih struktura.

Ambasadorka SAD na Kosovu Tracey Ann Jacobson izjavila je za RSE da postoje sve šanse da dijalog Kosova i Srbije bude uspešan.

U izjavi za RSE ona je istakla da će asocijacija opština sa srpskom većinom biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, te je izrazila nadu za postizanje pomaka u rasformiranju paralelnih bezbednosnih struktura.

Drago mi je što imam mogućnost da još jednom izrazim potpunu podršku američke vlade za dijalog Kosova i Srbije uz posredstvo EU. Zahvaljujući rukovodstvu premijera Thacija, zalaganju obe strane i ogromnom trudu EU i gospođe Ashton, ovaj dijalog ima sve šanse da bude uspešan", izjavila je ambasadorka.

"Normalizacija odnosa sa Srbijom", navela je "podrazumeva poboljšanje životnih uslova za sve građane, uključujući i one na severu, i to će u velikoj meri poboljšati šanse da se nastavi ekonomski razvoj".

"Kao što je navedeno u zahtevima zaključaka Saveta Evrope, normalizacija odnosa je takođe potrebna kako bi se obe zemlje kretale prema evropskim integracijama", rekla je Jacobson.


"Ima dosta pitanja na agendi. Čuli smo dosta toga oko asocijacije opština sa srpskom većinom, koja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova. Nadam se da ćemo videti pomake u tome i u drugim ključnim pitanjima, kao što je rasformiranje paralelnih bezbednosnih struktura u narednim danima. Znam da je to težak zadatak, i cenimo dobru volju svih strana ka unapređenju toga", izjavila je američka ambasadorka.

"Čuli smo jasno da je Vlada Kosova, premijer, rekao da neće biti izvršnih nadležnosti i direktnih izbora, to razumemo i poštujemo. Ali ovo je nešto o čemu se pregovara u Briselu, uz posredstvo EU, i učešće dva premijera", zaključila je ambasadorka Jacobson u izjavi za RSE.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG