Linkovi

Rezolucija pred poslanicima, platforma tajna


Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu.
Danas je u Vladi Srbije, uz prisustvo predsednika Srbije Tomislava Nikolića, odrzana sednica Vlade na kojoj je državni vrh raspravljao o Kosovu.

Dva dokumenta - rezolucija i platforma o Kosovu- rezultat su danas postignutog dogovora predsednika Srbije i Vlade o daljem dijalogu sa Prištinom

Pred narodnim poslanicima u subotu će se, na vanrednoj sednici parlamenta naći opšti principi o dijalogu sa Prištinom u formi Rezolucije, dok će platforma o Kosovu ostati van očiju javnosti – kao dokument koji predstavlja taktiku Beograda.

Rezolucija i platforma o Kosovu predstavljaju suštinu današnjih, uspešno okončanih razgovora koji su pokazali jedinstvo predsednika Srbije i Vlade Srbije – poručili su danas posle razgovora Tomislav Nikolić i Ivica Dačić. Nikolić je izrazio očekivanje da će i svi poslanici u Skupštini Srbije pokazati da shvataju važnost trenutka i da će podržati Rezoluciju. A platformi – Tomislav Nikolić kaže:

"Ima izmena. Suština je potpuno ista – ima ublažavanja ivica, tako bih otprilike rekao. A naravno i sugestija da bi neki delovi mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora odmah, kao prestanak našeg ispunjavanja uslova EU za otpočinjanje pregovora sa EU – takve sumnje su morale da budu odklonjenje, i jesu otklonjenje."

Kako je objasnio premijer Srbije – ovde se ne radi o pregovorima o konačnom statusu Kosova, već o organizaciji i životu, a samim tim, kaže Dačić, i o vlasti na teritoriji KiM koja nije međunarodno priznata. Po njegovim rečima polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, a cilj dijaloga sa Prištinom je da se stvore preduslovi srpska zajednica bude u mogućnosti da jača i raste u miru i sigurnosti:

"Mi smo spremni da učinimo dodatne ustupke u cilju prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda, ali nismo spremni da činimo ustupke koji bi doveli do ugrožavanja naših nacionalnih i državnih interesa. Postizanje obostrano prihvatljivog rešenja imalo bi značajnu ulogu u ubrzanju evropskih integracija čitavog regiona."

Najavljujući da se dijalog u Briselu nastavlja iduće nedelje, Dačić je istakao da će se razgovarati o dažbinama, administrativnim prelazima i pi-tanju državljanstva Srba na Kosovu, ali će teme biti i one koje se spominju u platformi, kaže premijer:

"Ja na znam da li ljudi uopšte shvataju da je ovo prvi put da je Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu, koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost u smislu teritorije po Rezoluciji 1244. Ovo je prvi put da je predloženo da postoji srpska zajednica i autonomija na Kosovu, i da postoji prištinska vlast čija je, na kraju krajeva, ta autonomija deo."

Ivica Dačić je ocenio i da je greška što su Srbi na Kosovu poslednjih 13 godina slušali Beograd umesto da su napravili svoju vrstu autonomije na teritoriji Kosova i Metohije. Ovako razgovaramo o institucijama Srbije na Kosovu, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu, objasnio je premijer.
XS
SM
MD
LG