Linkovi

Platforma predstavljena i Srbima sa Kosova


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije

Uz ocenu da platforma štiti njihove interese, prava i dostojanstvo, Srbi sa Kosova pružili su podršku predsedniku i Vladi

Srbi sa Kosova i Metohije, i oni koji žive južno i koji žive severno od Ibra, sastali su se danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikoliće, koji ih je upoznao sa platformom o Kosovu koju su pripremili najviši državni organi.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upoznao je danas i predstavnike Srba sa Kosova i Metohije sa platformom o Kosovu. Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvovalo je 29 predstavnika kosovskih Srba koji žive i severno i južno od Ibra, a posle razgovora oni su istakli da dugi niz godina nisu bili okupljeni na jednom mestu i da do sada nisu bili bili konsultovani oko sopstvene sudbine.

Uz ocenu da platforma štiti njihove interese, prava i dostojanstvo, Srbi sa Kosova pružili su podršku predsedniku i Vladi. Po rečima koordinatorke opštine Dečani Snežane Paunović nakon što lokalne institucije budu rasprav-ljale o platformi, Srbi će imati još jedan sastanak sa predsednikom Srbije:

"Ja u ovom trenutku zaista nemam dovoljno hrabrosti komentarišem nešto što sam videla pre dva sata. Prosto nam dajte vremena. Verujemo u nacrt platforme koju je država osmislila i predložila i verujemo sopstvenom rukovodstvu. Nemamo razloga da sumnjamo u tekst, ali ne bih ulazila u detalje pre nego sebi dam malo vremena."

Predsednik opštine Kosovo Polje Stevica Lazić rekao je da je vreme za upoznavanje s platformom bilo kratko, ali da je u većoj meri zadovoljan sa onim što je pročitao, jer Srbima obezbeđuje opstanak:

"Više smo pričali sa predsednikom o problemima koje imamo i šta nas muči, da bi imao bolju sliku o onom dole. A što se tiče platforme, posle analize imaćemo sastanak svih opština sa Kosova i Metohije, a konačan stav dostavićemo predsednikuy u pisanoj formi."

A u saopštenju izdatom posle sastanka ističe se da je predsednik Srbije poručio da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu jedin-stvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u platformi. Nikolić je pozvao predstavnike Srba sa Kosova i Metohije da održe sastanak i do-nesu zajedničke zaključke o Platformi i eventualne sugestije.
XS
SM
MD
LG