Linkovi

Pavićević: Predstoje dugi i teški pregovori o prelazima


Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom izjavio je za RSE da je glavni zahtev Beograda da carina EULEX-a, a ne Prištine, ima izvršnu funkciju.

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom, Dejan Pavićević, koji se nalazi u Briselu izjavio je za RSE da očekuje duge i teške pregovore u okviru implementacionih grupa o primeni dogovora o integrisanom upravljanju granicama. Glavni zahtev Beograda je da carina EULEX-a, a ne Prištine, ima izvršnu funkciju .

RSE: Da li se zna u ovom trenutku kako će izgledati ti punktovi na graničnim prelazima i na severu Kosova i drugim delovima Kosova?

Pavićević: To je pitanje o kojem će se razgovarati na radnim grupama. Kako će to izgledati, kako će funkcionisati. Cela poenta integrisane administrativne linije jeste da ne bude kao do sada da vi prođete jedan punkt, pa imate, da kažemo ničiju zemlju, pa drugi punkt, nego će postojati jedan punkt na kojem će zajednički raditi.

RSE: Da li se zna da će biti zajednički punkt?

Pavićević: Da. Punktovi će biti zajednički podeljeni u dve zone.

RSE: Šta to znači?

Pavićević: Pa dve zone odgovornosti. Ne možete imati mešanu odgovornost nego ćete imati zonu prelaska, i u samoj zoni dve zone, svaka strana će imati svoju zonu.

RSE: Znači svoju kućicu?

Pavićević: To uopšte neće izgledati kao granica, nego kao kontrolni punkt. Ovde će biti jedna rampa. Neće biti dve strane, pa prođete jednu kontrolu pa ničiju zemlju, pa drugu kontrolu.

RSE: Na toj rampi će zajedno biti ko?

Pavićević: Zajedno će biti, sa jedne i sa druge strane rampe, sve službe koje treba da se nalaze na takvim prelazima, policijska, carinska, sanitarna i veterinarska.

RSE: Čije sve?

Pavićević: O tome će se razgovarati dalje. Biće prisutne sve naše službe, službe EULEX-a koje postoje u tim oblastima – policija i carina, i naravno, biće prisutni organi Prištine.

RSE: U kom svojstvu će biti oni?

Pavićević: O tome će se razgovarati. Naša strana insistira na izvršnoj ulozi EULEX-a.

RSE: Šta je još sporno, otvoreno pitanje za našu stranu?

Pavićević: Ima tu još dosta otvorenih pitanja više tehničke prirode, ali hajde da se fokusiramo i da se reši pitanje uloge kosovske carinske službe.

RSE: To je glavni kamen spoticanja za Beograd?

Pavićević: To je glavni kamen spoticanja za nas.

RSE: Da li je problem na prelazima samo na severu Kosova ili na svim prelazima?

Pavićević: Mi ćemo insistirati da EULEX preuzme izvršnu ulogu na svim administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji.

RSE: Ali specijalno za sever Kosova šta tražite?

Pavićević: Mi ćemo se truditi da ne pravimo tu razliku između severa i juga, odnosno da tražimo isto za sve prelaze, međutim ono što je izuzetno bitno to je da je na severu Kosova, posebno na prelazima Jarinje i Brnjak imamo specijalni režim koji će što manje opterećivati srpsko stanovništvo sa severa.

RSE: Šta znači specijalni režim, šta traži Beograd a šta Priština?

Pavićević: Mi tražimo izvršnu ulogu EULEX-a. Sve carinske procedure koje će se vršiti, o kojima tek treba da se razgovara i koje treba da budu opet pod nekim specijalnim režimom obavja isključivo EULEX. O tome će biti dosta dugih i teških pregovora, ja to očekujem i videćemo sa kakvim ishodom i koliko će oni trajati.

RSE: Kad počinju ti pregovori i ko će ih voditi ?

Pavićević: Verovatno ćemo danas. Ja sam u Briselu i razgovaraćemo o tome kada će zapravo početi formiranje implementacione grupe.

RSE: S kim u Briselu razgovarate?

Pavićević: Samo sa predstavnicima EU.

RSE: Da li su u Briselu i predstavnici Kosova?

Pavićević: U to nisam siguran, za sada ćemo oko ovoga razgovarati samo sa predstavnicima EU i onda ćemo videti kada će biti zakazan prvi sastanak implementacione grupe u kojoj će biti, naravno, i predstavnici Prištine.

RSE: Da li je implementaciona grupa formirana ili tek treba da bude?

Pavićević: Ne, implementacione grupe će postojati na više različitih nivoa i one će biti formirane ne znamo kada i to će danas biti tema razgovora.

RSE: Da li očekujete da će se pojaviti kontrolni punktovi na severu Kosova u skladu sa ovim dogovorom, za mesec ili dva?

Pavićević: Ne, tako brzo ne. Pitanje rada grupa, usklađivanje svega i sad imamo jedan tehnički protokol koji je vrlo široko postavljen i na osnovu koga ne može da se uđe u takvu vrstu implementacije.
Preuzeto od "RSE"
XS
SM
MD
LG