Linkovi

Još nema dogovora o implementaciji


Šef pregovaračkog tima Beograda, Marko Djurić, kaže da je srpska delegacija predložila otpočinjanje dijaloga o suštinskim, životnim pitanjima koja nisu rešena privremenim sporazumom.

Nakon prvog dana drugog kruga dijaloga o primjeni sporazuma Begrada i Prištine nije postignuta saglasnost dvije strane o načinu njegovog provodjenja na terenu. Razgovori se nastavljaju sutra, a današnji dan je bio iskorišten za bilateralne sastanke dvije delegacije sa evropskim posrednikom, Mariom Djentilinijem.

Nakon sastanka, šef pregovaračkog tima iz Beograda, Marko Djurić je rekao okupljenim novinarima:

Srpska delegacije je na ove razgovore danas došla spremna sa sveobuhvatnim planom koji osigurava da zajednica srpskih opština ima upravo onakva prava kakva su prevdvidjena sporazumom i da bi osigurala da implementacija sporazuma bude upravo u duhu sporazuma. Sada je red na albansku stranu da ovim pregovorima pristupi konstruktivno i da pokaže razum.

Srpska delegacija je u današnjim pregovorima predstavnicima Evropske komisije predložila otpočinjanje dijaloga na najvišem političkom nivou o onim suštinskim, životnim pitanjima koja nisu rešena privremenim sporazumom kao što su pitanje imovine, pitanje položaja SPC na KiM i ptanje stvaranja uslova za učešće predstavnika srpske zajednice u centralnim institucijama vlasti...

Sada je neophodno da Priština pokaže onu vrstu razuma , konstruktivnosti i spremnosti za ustupke koja je neophodna da bi se do sporazuma došlo. Mi od predstavnika Evropske komisije sa kojima smo danas razgovarali, nismo čuli ni jednu značajniju primedbu na obilje argumenata koje je naša strana iznosila i na sveukupnu viziju toga kako treba da izgleda sporazum o implementaciji dogovora koji je postignut”.
XS
SM
MD
LG