Linkovi

Kome da veruju Srbi sa Kosova?


Opozicija u Srbiji ističe da se u javnosti stvorila konfuzija usled različitih izjava predsednika Nikolića i premijera Dačića o statusu pregovora Beograda i Prištine

Vlast i opozicija u Srbiji različito tumače dosadašnje pregovore Beograda i Prištine, kao i različite stavove koje iznose predsednik i premijer Srbije.

Po liniji vlast – opozicija, i stranke u Srbiji su se danas, pre svega u parlamentu bavile ocenom dijaloga Beograda i Prištine i stavovima predsednika i premijera Srbije. Partije u vlasti, kao što je rekao Milovan Drecun iz SNS-a, smatraju da su izjave Tomislava Nikolića i Ivica Dačića komplementarne i da zaokružuju celinu, a sam pregovarački proces je doveo Srbiju nadomak dogovora sa kosovskim vlastima, ističe Drecun.

"Svakako da smo bliže dogovoru jer mislim da je Ketrin Ešton u Prištini napravila neophodan proboj, da se Prištinu suočila sa realnošću i sa neophodnošću da počne da pravi kompromise. Ostaje da se vidi da u narednih desetak dana se preciziraju odredbe tog dogovora. Naravno da će sada velika politička borba biti oko ovlašćenja koja će se dati zajednici srpskih opština, ali proces ide nepovratno napred i to je dobro", rekao je Drecun.

Sa druge strane, opozicija smatra da različite izjave Nikolića i Dačića stvaraju konfuziju u javnosti, a naročito među Srbima na Kosovu i Metohiji. Kako je istakao bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović očito nije onako kako kažu srpski premijer i predsednik, zbog čega Srbi sa Kosova više veruju albanskoj štampi.

"Niti predsednik, niti premijer nije udostojio ni kosovske Srbe, ni ovaj parlament, ni bilo koga u ovoj zemlji da saopšti pravu istinu šta se dešavalo unazad mesec dana. Imate i situaciju da Hašim Tači nedeljno svoj parlament obaveštava o onome što se dešava u Briselu". rekao je Bogdanović.

Demokratska stranka Srbije smatra da Beograd nije bliže dogovoru sa Prištinom i da bi ovde već vladala trijumfalna atmosfera da je tako. Kako smatra Sanda Rašković Ivić Srbiji je prioritet Evropska unija, a ne očuvanje Kosova.

"Čak i oni kojima su puna usta srpskog naroda na Kosovu i Metohiji za taj narod žele da naprave neke institucije – što je pohvalno, ali mi još uvek ne znamo da li su to institucije koje će funkcionisati u okviru države Srbije, ili su to institucije koje će funkcionisati u okviru nezavisnog Kosova", rekla je Rašković Ivić.

U LDP-u ističu da ne veruju ni Nikoliću ni Dačiću po pitanju izjava o pregovorima sa Prištinom, a kako je ocenio poslanik te stranke Bojan Đurić Srbija ulazi u cajtnot zbog kog će postići nepovoljniji dogovor za srpsku stranu nego što je moglo ranije da postigne.
XS
SM
MD
LG