Linkovi

Peti krug dijaloga Beograd-Priština: Teška pitanja


Premijeri Srbija i Kosova sastaju se u utorak u Briselu na još jednoj rundi razgovora uz posredstvo EU. Očekuje se rešenje težih pitanja.

Sutra u Briselu počinje peti krug dijaloga Beograda i Prištine na nivou premijera. Za ovaj krug najavljuje se "teška " agenda - očekuje se da će biti riječi o srpskim institucijama na Kosovu i mogućnosti njihovog spajanja sa prištinskim vlastima. Svjesni težine tema koje se vide kao posebno važan dio dijaloga, iz Brisela najavljuju da će ovaj krug razgovora trajati vjerovatno dva dana.

Prvi dokaz da su u evropskim institucijama, prije svega u kancelariji visoke predstavnice EU koja posreduje u dijalogu, shvatili težinu pitanja koja će se naći na stolu jeste da se, za razliku od dosadašnje prakse kada su premijeri sa baronesom Ešton započinjali razgovore tokom radne večere, sutrašnji početak sastanka pomjera za poslijepodne. Time se pruža prilika da se više kaže i čuje, potvrduju najbliži saradninci visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton.

"Vi znate da je to već peti sastanak i otvaraju se prava, teška pitanja i u tom kontekstu imamo i više vremena, zbog toga što je za nas ovaj sastanak veoma važan", kaže Maja Kocijančić, portparolka Visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton.

Ta teška pitanja, poput funkcionisanja tzv. paralelnih struktura sa jedne i zahtjeva Evropskog savjeta iz decembra da se zajamči funkcionalnost jedinstvenog administrativnog okvira Kosova sa druge strane, znače i da je važnije da budu riješena, vjeruju posrednici u dijalogu dva premijera.

"Agendu dijaloga je EU jasno definisana zaključcima iz decembra i na tome stojimo, to je za nas baza. Dijalog će se nastaviti jer još uvijek imamo otvorena pitanja koja moraju da budu rješena. To je više puta naglašeno i u tom kontekstu se rad
nastavlja. Ako ste upoznati sa ministarskim zaključcima, vidjećete da je više pitanja koja su na agendi, a ona moraju biti dogovorena"
, kaže Kocijančić.

Drugim riječima, u Briselu očekuju dug i nimalo lak sastanak dvojice premijera, kod kojih će se insistirati i na analizi sprovodjenja u djelo već dogovorenog.

Gotovo da nije neophodno podsjećat - uspjeh u normalizaciji odnosa će biti ocjenjivan već sredinom narednog mjeseca od strane Evropske komisije. Ukoliko on bude potvrđen, obje strane u najskorije vrijeme mogu očekivati i nagradu. Kosovo početak
pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a Srbija odluku
o početku završnih pregovora o prijemu u EU.
XS
SM
MD
LG