Linkovi

Šta Beograd očekuje od Vestervelea?


Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele (arhivski snimak)
Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele (arhivski snimak)

Predstojeću posetu nemačkog šefa diplomatije premijer Dačić tumači više kao ohrabrenje nego što očekuje nove pritiske.

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele dolazi u nedelju u Beograd - a o razlozima posete i mogućim temama danas su govorili predsednik i potpredsednik Vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić.

Za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU biće potrebno da se postigne dogovor o planu implementacije briselskog sporazuma, izjavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i dodao da Unija želi da vidi da li će se sporazum primenjivati ili je on postignut samo radi toga da Srbija dobije datum.

U tom kontekstu, predstojeći dolazak šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea Beogradu je po oceni Dačića važan jer do posete dolazi pre odlučivanja u Bundestagu o tome hoće li Nemačka krajem juna podržati da Srbija dobije datum za početak pregovora:

“Ne očekujem da se postavljaju neki novi uslovi. Ja te posete koje sada dolaze, a podsetiću – dolazi Vestervele, doćiće 30. maja Hejg, a to sam video i u Vašingtonu sa potpredsednikom Bajdenom. Sve to više tumačim kao ohrabrenje da se ide napred, nego kao neke nove pritiske.”

A na predizbornom skupu SNS-a u Zemunu, lider te stranke i potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je izjavio da očekuje da će Vesterveleom razumno razgovarati o primeni briselskog sproazuma, kao i da će šefu nemačke diplomatije preneti da smatra da je Srbija zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU:

Ne očekujem lake ili suviše dobre vesti. Očekujem realno da Vestervele kaže da očekuje potpisivanje nekakvog implementacionog plana, kako bismo mogli da očekujemo datum.”

Gostujući na Prvoj televiziji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da je rad Vlade u poslednjih godinu dana zaslužio da bude nagrađen i da se Srbija nalazi na testu da li će dobiti datum za početak pregovora ili ne. Pred dolazak Vestervela u Beograd Nikolić je rekao da bi Nemačka trebalo da shvati da ne može ucenama da natera Srbiju da sama sebi seče vene ili da izvrši samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo, poručio je Nikolić i dodao da bi negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta bi mogla da ojača evropski skepticizam u Srbiji.
XS
SM
MD
LG