Linkovi

Nove barikade uoči odluke EU


Pripadnici KFOR-a na graničnim prelazima na severu Kosova
Pripadnici KFOR-a na graničnim prelazima na severu Kosova

Dan pre odluke šefova vlada i država zemalja EU o kandidaturi Srbije, na severu Kosova je osvanula nova barikada kod prelaza Jarinje - što je po procenama u Beogradu štetno po nacionalne interese Srbije.

Hoće li nove barikade na severu Kosova otežati dobijanje statusa kandidata znaće se posle sutrašnjeg samita u Briselu, a nakon što su Srbi danas ponovo blokirali magistralni put Ribariće – Zubin Potok kod prelaza Brnjak, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je ocenio da su nove barikade na severu Kosova bespotrebne, jer se time Srbi sa severa Kosova se ponovo izlažu riziku i opasnostima, a posebno sukobima sa srpskom policijom, kaže Bogdanović.

Na današnjoj sednici Vlada Srbije je konstatovala da su ispunjeni svi uslovi za sticanje statusa kandidata i usvojila dva dokumenta neophodna za sprovođenje dogovora postignutih u pregovorima Beograda i Prištine. Istovremeno, Vlada je pozvala sve građane da ne postavljaju nove barikade na severu Kosova:

"Bilo ko danas, ko u današnjem danu se odluči da postavi barikade, da ometa naše državne organe, direktno radi suprotno interesima Srbije. Pogotovu ako se to dešava i to čini svega jedan dan pre donošenja odluke u Briselu."

Kako je izjavio ministar policije Ivica Dačić Srbija je uradila sve nezavisno od novih zahteva koji su pred nju postavljeni i bio bi veliki paradoks, kaže Dačić ukoliko bi razlog za nedobijanje statusa kandidata bilo to što Srbija ne prihvata regionalno predstavljanje Prištine. Da je Srbija bilo koja druga zemlja, bez problema bi dobila status kandidata, rekao je Dačić:

"Ovo nije samo ispit zrelosti za Srbiju. Ja mislim da je ispit zrelosti i jednog nepristrasnog i uravnoteženog pristupa Evropske unije prema svim zemljama i narodima Evrope, da je takođe i to na ispitu."

Predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht je izjavila da je Srbija šampion u kašnjenju, zbog čega sada sa neizvesnošću čeka sutrašnju odluku iz Brisela o kandidaturi. Zbog toga čekamo da sutrašnja odluka bude doneta u trenutku kada se donosi odluka hoće li preživeti evrozona, rekla je Sonja Liht.

XS
SM
MD
LG