Linkovi

Vlada Srbije traži hitnu istragu UN


Potpredsednik Vlade za evropske integracije Bozidar Djelić na sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Vladi Srbije, 29. septembra 2011.
Potpredsednik Vlade za evropske integracije Bozidar Djelić na sastanku sa ambasadorima zemalja EU u Vladi Srbije, 29. septembra 2011.

Šef pregovaračkog tim Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da Srbija nije prekinula razgovore sa Prištinom i da će dijalog biti nastavljen možda i brže nego što se očekuje. Srbija nije mogla da nastavi pregovore u situaciji kada je pucano na ljude na severu Kosova, objasnio je Stefanović. Vlada Srbije zatražila je danas od Ujedinjenih nacija da sprovede istragu o incidentima u blizini administrativnog prelaza Jarinje kako bi se došlo do svih činjenica u vezi sa događajima na Kosovu.

Sam premijer Srbije Mirko Cvetković je, odgovarajući na kritike SRS u parlamentu da Vlada nije dovoljno prisutna na Kosovu poručio da bi prvi otišao tamo ukoliko bi to pomoglo rešavanju problema.

Kako smatra srpska Vlada najavljeni dolazak evropskog posrednika Roberta Kupera u Beograd i Prištinu znači ohrabrenje nastavka dijaloga, koji je, po oceni Vlade, jedini put za rešenje problema na Kosovu:

"Vlada Srbija poziva UN da obezbede da Misija na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija deluje isključivo u statusno neutralnom okviru, kako je predviđeno Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Vlada Srbije ponovo izražava svoje uverenje da se tenzije mogu prevazići samo pregovorima i uz potpuno uvažavanje prava i interesa srpskog stanovniđtva nastanjenog na severu Kosova i Metohije", poručio je Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za medije.

Kako je izjavio potpresednik srpske Vlade Ivica Dačić, međunarodna zajednica ne želi da razgovara o problemima na Kosovu i za nju je važnije, po rečima Dačića hoće li u Beogradu biti održana Parada ponosa nego hoće i se smiriti situacija na Kosovu. Po njegovim rečima o Kosovu se vode virtuelni razgovori kao da ne postoji svest o stvarnoj situaciji na terenu. Sa druge strane, smatra vicepremijer, narod na severu Kosova može da postane žrtva toga što Beograd ne zna šta hoće:

"Danas se Kosovo ne brani samo na barikadama. Ono moraq da se brani mudrom politikom. i čvrstom politikom. I da se preuzme odgovornost. Ne može više ovako. Mi nemamo nikakav stav – nemamo stav oko gej parade, nemamo stav oko Kosova, nemamo stav ni oko čega. Hoćemo li mi da preuzmemo odgovornost ili nećemo?" pitao je Dačić.

A kako je objasnio srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, Srbija nije učestvovala na zatvorenim konsultacija Saveta Bezbednosti UN o Kosovu, ali je Rusija, u bliskom dogovoru sa Srbijom, prenela sve važne stavove srpske strane. Srbija će nastaviti da blisko sarađuje sa svim međunarodnim organizacijama, jer, kako kaže Jeremić, ne sme se doz-voliti da se ne upali svetlo nad onim što se događa na Kosovu:

"Ni jedan incident, ni jedan pokušaj narušavanja mira i stabilnosti ne sme proći nezabeležen od strane ovog najvišeg tela međunarodne zajednice, tj Saveta bezbednosti. Tražili smo odgovore na pitanje ko je naredio upotrebu vatre protiv civila, izrazili zabrinutost i naše gledanje ove situacije."

Drugi potpresednik Vlade Božidar Đelić je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja EU i šefom Delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom istakao da dijalog Beograda i Prištine gubi smisao kada, mimo svog mandata, međunarodne snage pucaju na građane na severu Kosova. Kako kaže Đelić, Srbija ne može da snosi odgovornost za takve postupke i ostaje privržena mirnom rešavanju svih pitanja, pa i onih koja su dovela do tenzija i nasilja.

XS
SM
MD
LG