Linkovi

Dačić: Očekujem dobre vesti iz Brisela


Premijer Ivica Dačić najavio je da će pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u drugoj polovini maja, i da očekuje da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU.

Kosovo i EU i dalje su glavne teme u Srbiji - premijer Ivica Dačić očekuje dobre vesti iz Brisela krajem juna, a vicepremijer Aleksandar Vučić najavljuje da će otvoreno razgovarati sa Srbima sa Kosova.

Pregovori sa Prištinom biće nastavljeni u drugoj polovini maja, najavio je danas premijer Srbije Ivica Dačić i objasnio da u narednih nekoliko dana treba da se utvrdi plan implementacije briselskog sporazuma, kako bi proces dobijanja datuma za početak pregovora sa EU Srbija dobila krajem maja.

Na skupu o pregovorima sa Unijom, Dačić je rekao da se Vlada Srbije u veoma kratkom roku suočila sa problemima, da je pokazala posvećenost unapređenju odnosa sa EU, zbog čega premijer Srbije, kako je rekao, očekuje dobre vesti iz Brisela:

“Siguran sam da će Savet EU dodeliti Srbiji datum za otpočinjanje pregovora. Zato što mislim da smo uradili gotovo sve, da smo došli do one pozicije kada više ne možete nazad.”

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je istakao da su netačni navodi da Brisel menja postojeće i postavlja nove uslove za prijem u Uniju. Po oceni predsednice parlamentarnog Odbora za evropske integracije Milice Delević pregovori Srbije sa EU će dugo trajati i teško da će biti kraći od onih koje je vodila Hrvatska, smatra ona:

“Ne pregovaramo mi sa EU o tome koje ćemo delove zakonodavstva prilagoditi, a gde bi EU mogla da se prilagodi nama. Mi pregovaramo sa EU o rokovima i načinima, dinamici uz pomoć EU – kako ćemo mi prilagoditi naše zakonodavstvo zakonodavstvu po kome već funkcioniše 27, a uskoro će i 28 država članica.”

A najavljujući plan predstojeće posete Kosovu, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je u intervjuu Novom magazinu izjavio da će razgovarati sa odbornicima sve četiri opštine sa severa Kosova i da će pokušati da im iznese argumente cele Srbije:

“Mi želimo da razgovaramo sa njima, da im kažemo šta je to što oni dobijaju, šta je to što jesu teške stvari – jer ništa nećemo da krijemo, ništa i nikoga nećemo da lažemo.”

Poslanički klub DSS-a podneo je danas zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti sporazuma iz Brisela i kako je rekao Slobodan Samardžić, ova stranka očekuje odluku suda u narednih nekoliko dana.

Istovremeno, u parlamentu je, u pozadini rasprave o zakonu železnici, bilo reči i o Kosovu – po oceni lidera LDP-a Čedomira Jovanovića primena sporazuma u Briselu najznačajniji posao u zemlji koji prevazilazi ulogu vladajuće koalicije i jedne vlasti.

Dok šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić očekuje da će poseta Aleksandra Vučića Kosovu biti jedan od koraka koji će dovesti do rešenja, šef poslaničkog kluba DS-a Borislav Stefanović ocenjuje da su predstavnici Srba s Kosova pristali na briselski sporazum, a da razgovori sa predstavnicima vlade služe za marketinške i stranačke svrhe.
XS
SM
MD
LG