Linkovi

Pavićević: Postignut dogovor o režimu carine


Šef pregovaračkog tima Srbije za tehnički dijalog, Dejan Pavićević saopštio je kasno u utorak u Briselu da je izmedju Beograda i Prištine postignut dogovor o režimu carine:

"Pre osam dana je počela implementacija sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnom linijom. Dan nakon toga su uočeni odredjeni problemi i odmah su počeli razgovori ovde u Briselu kako će oni da se reše. Razgovori su trajali sedam dana i danas su konačno doneti neki zaključci i neka rešenja. Ova rešenja su u skladu sa dogovorom premijera Ivice Dačića i gospodina Tačija. Dogovoreno je da sva roba koja ide na sever KiM neće biti podvrgnuta nikakvoj proceduri, što znači, sva roba, neakcizna, koja ide na sever i akcizna roba do tri i po tone će imati slobodan ulaz na teritoriju KiM ako je to roba koja je predvidjena da ide na sever pokrajine.

Takodje je dogovoreno da se dokumenti koji prate robu kopiraju samo u svrhu vodjenja statističkih podataka i ovakvo kopiranje dokumenata, možemo uveriti naše gradjane, neće se odraziti na njih, niti će im praviti bilo kakve probleme.

Današnji dogovor će biti na snazi dok ne počnu razgovori o nekom trajnom rešenju o podeli carinskih prihoda itd. Dogovor će početi da se primenjuje od četvrtka, 20-tog decembra od 8 časova ujutro. Ponavljam još jednom - čvrsta uveravanja koja je vlada Srbije dala svojim gradjanima da, ukoliko se ovaj dogovor ne bude poštovao, i ukoliko akcizna i neakcizna roba do tri i po tone, namenjena severu, ne bude slobodno ulazila na teritoriju KiM, sporazum o integrisanom upravljanju administrativnom linijom biće suspendovan."
XS
SM
MD
LG