Linkovi

Pusić: Podrška Srbiji za dobijanje datuma


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru sa hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić.

U Beogradu su danas boravile dve ministarke - šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

U Beogradu su danas boravile dve ministarke - šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, kao i kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku.

Pružajući nedvosmislenu i direktnu podršku Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić je tokom današnjeg boravka u Beogradu istakla da je Srbija napravila ogroman korak i da će dobijanje datuma biti priznanje onoga što je učinila za stabilnost celog regiona.

Posle susreta sa potpredsednikom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, Pusić je na konferenciji za novinare rekla da je razgovor vođen o šest ranije dogovorenih tačaka, a kao i uvek kada se sastanu srpski i hrvatski zvaničnici obavezna tema je bila i mogućnost međusobnog povlačenja tužbi pred međunarodnim sudom pravde:

"U ovom trenutku radimo i sa jedne i sa druge strane na osiguravanju pretpostavki i otklanjanju nekih poteškoća, odnosno nekih otvorenih pitanja, koja bi nam onda omogućila da ozbiljno razgovoramo i o ovoj temi međusobnog povlačenja tužbi."

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske bez prevelikih izliva ljubavi, ali da su bolji iz dana u dan. Kako smatra Vučić Srbija je prethodnih mesecima uradila i više nego što se od nje tražilo i očekivalo, zbog čega je, po njegovom mišljenju apsolutno zaslužila da dobije datum početak pristupnih pregovora sa EU:

"Ja očekujem pozitivnu ocenu Bundestaga u svakom slučaju. Za nas je važno da nema ponovnog odlučivanja u Evropskom savetu. To je apsolutno najvažnije, a tražim i očekujem i nadam se da će Srbija dobiti datum za otpočinjanje pregovora u najkraćem mogućem roku."

A u Beogradu je danas boravila kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku, koja je istakla da veruje da će do 28. juna biti još vremena da se u implementaciji koja je počela preduzmu još neki koraci. Na skupu koji je organizovao Forum za etničke odnose. Čitaku je poručila da će Srbija i Kosovo će na Samitu EU krajem juna dobiti ono što su svojim radom zaslužile:

"Implementacija je ključ. Održavanje statusa kvo znači otvaranje puta za eskalaciju i nazadovanje. Sada je implemantacija sve. A dobra volja je majka implementacije. Mi moramo da verujemo u ono što radimo."

Domaćin skupa Dušan Janjić ocenio je da je uveren da će izveštaj visoke predstavnice EU Ketrin Ešton o napretku Srbije biti veoma pozitivan i da će Srbiji 28. juna biti otvoren put ka pregovorima, ali i da očekuje da će pregovori sa EU početi u aprilu ili junu 2014-te godine.

Janjić smatra i da stav Nemačke da Srbiji ne treba odmah dodeliti konkretan datum nije neprijateljski, jer bi, po njegovom mišljenju, dodeljivanje datuma značilo i automatski odlazak na izbore i blokadu implementacije briselskog sporazuma.
XS
SM
MD
LG