Linkovi

Kosovski ministar vraćen sa granice


Politicki predstavnici Albanaca sa juga Srbije Šaip Kamberi (desno) i Riza Halimi (drugi s leva) su na konferenciji za novinare u Bujanovcu situaciju opisali kao "nepotreban politički skandal".

Srpska policija na prelazu Končulj, na jugu Srbije danas nije dozvolila kosovskom ministru za dijasporu Ibrahimu Makoliju da poseti Bujanovac i razgovara sa političkim predstavnicima Albanaca sa juga Srbije. Makoli može u Srbiju samo kao običan građanin, smatra srpski ministar policije, dok lideri Albanaca sa juga Srbije smatraju da je Beograd ovim prekršio dogovore postignute sa Prištinom.

Kako je povodom ovog slučaja izjavio srpski ministar policije Ivica Dačić, svako sa Kosova može da dođe u Srbiju, ali kao običan građanin, a ne kao ministar.

Po rečima Dačića to je definisano dogovorom delegacija Prištine i Beograda u Briselu, a MUP, kaže ministar policije, nije obavešten da je postignut dogovor da kosovski političari dolaze u Srbiju radi obavljanja svojih političkih funkcija:

"Opština Bujanovac nema ovlašćenja da poziva takozvane ministre država koje nisu priznate od naše strane. Ali, naravno, treba nastaviti razgovor – ja se zalažem da se i oko ovoga postigne dogovor kakva je procedura i da se ubuduće ne ponavljaju ovakve stvari."

Dačić postavlja i pitanje da li je Kosovo ili Albanija matica Albancima sa juga Srbije, dok njihovi politički predstavnici Šaip Kamberi i Riza Halimi ocenjuju današnji događaj kao nepotreban politički skandal. Kako smatra predsednik opštine Bujanovac poseta Makolija je trebalo da bude simboličan čin uspostavljanja mirnije i stabilnije situacije, a odgovornost za ovaj događaj, smatra Kamberi, snosi Vlada Srbije:

"Ovakvim činom Vlada Srbije pokazuje ponovo da je ona uzrok nestabilnosti, ne samo ovog regiona, nego uopšte zapadnog Balkana."

"I ako se ova logika nastavi, onda su stvarno veoma nejasne, po meni i veoma neoptimističke šanse da se dobije kandidatura u februaru i martu. Jer, ovaj potez apsolutno ne doprinosi saradnji između dve vlade", ocenio je Riza Halimi.

Halimi je je izrazio ogorčenje što Beograd do danas nije reagovao i saopštio stav o najavljenoj poseti Makolija, o čemu je Opština Bujanovac još 10. januara obavestila policiju i nadležne organe.

Inače, bilo je zamišljeno da Albanci sa juga Srbije i kosovski ministar Ibrahim Makoli razgovoraju o smanjenju polisa osiguranja za vozila sa registarskim tablicama iz centralne Srbije, kao i o priznavanju diploma Beograda i Prištine, jer je sporazum o tome, ocenju predstavnici Albanaca sa juga Srbije, praktično neupotrebljiv na terenu.

XS
SM
MD
LG