Linkovi

Različite ocene Tadićeve poruke


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac (D) i ministar odbrane Kraljevine Norveske Espen Bart Eide prolaze pored počasnog voda tokom susreta u Beogradu

Srbi sa severa Kosova izrazili su danas razočarenje jučerašnjim pozivom predsednika Srbije Borisa Tadića da barikade treba da budu uklonjenje. Sa druge strane vlasti u Beogradu i deo opozicije stao je uz poruku Borisa Tadića

Uz ocenu da je jučerašnja poruka predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Srbima da uklone barike hrabra i državička i da je upućena sa ciljem da omogući stabilizaciju stanja na Kosovu, ministar odbrane Dragan Šutanovac je rekao da iskustva iz devedesetih godina pokazuju da blokade puteva nikad nisu dale pozitivan rezultat za Srbe. Posle današnjeg razgovora sa norveškim kolegom Espenom Bartom Eideom, Šutanovac je ocenio da lideri Srbi sa severa Kosova treba da budu odgovorni, umesto da partijske interese stavljaju ispred interesa Srbije:

"Ono što je važno reći i što Srbi sa Kosova Metohije moraju znati je da Srbija nikada nije odustala od Kosova niti je odustala od njih. Danas svi na Kosovu koji primaju novac i platu, uključujući i predsednike opština – primaju upravo iz budžeta Srbije i od ove Vlade, i smatram da se moraju ponašati na način na koji se ponašaju i drugi predsednici opština unutar Srbije. Ukoliko se budu ponašali na drugi način odgovornost za svoje ponašanje, i istorijsku i trenutnu će snositi upravo oni."

"Blokade puteva vas neće nikuda odvesti – one će zaustaviti Srbiju na putu ka Evropi. Oni koji podržavaju taj način razmišljanja radije gledaju u prošlost nego u budućnost. Pozivam sve strane na Kosovu da budu fleksibilne kako bi se došlo do rešenja koje bi moglo sve da zadovolji", kazao je Eide.

A u danu u kome je srpski predsednik iz Banjaluke ponovio apel Srbima na severu Kosova, u Zvečanu je održana sednica Skupštine opštine, na kojoj je poziv Tadića da se uklone barikada ocenjen, kako je rekao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, ne kao iznenađenje, već kao razočarenje. Lideri Srba sa severa Kosova najviše zameraju Tadiću to što je, kako kažu, do juče govorio da su barikade legitimno sredstvo, kao i to što se odgovornost za budućnost Srbije i Kosova pokušava prebaciti na predsednike četiri opštine. Najavljeno je da će Srbi sa severa Kosova dati svoj odgovor uskoro, na zajedničkoj sednica sve četiri opštine, ali će prethodno tražiti objašnjenje od Beograda:

"Šta se to u međuvremenu desilo da predsednik države promeni stav kada su u pitanju naši legitimni protesti. Da li se u međuvremenu došlo do nekog sporazuma koji je u interesu naše države i u interesu nas koji živimo na Kosovu? Da li je to vraćanje stanja na 25-ti, kako je i skupštinska deklaracija tražila? Dakle, potrebno nam je više informacija da bi smo mogli da zauzmemo zvanično stav."

Danas je i premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio da je uklanjanje barikada na severu Kosova i Metohije od interesa za opstanak Srba u južnoj pokrajini. Barikade su postigle svoj cilj, time je zaustavljenjo instaliranje kosovskih institucija na sever Kosova, rekao je Cvetković i dodao da sada treba dati šansu pregovorima.

Potpredsednik Vlade Ivica Dačić je ocenio da ne sme doći do raskola vlasti u Beogradu i kosovskih Srba i da se moraju vući koordinirani potezi kako situacija ne bi izmakla kontroli. Ono što se sada događa na barikadama je sitnica u poređenju sa onim što bi moglo da se dogodi, rekao je Dačić i pozvao sve da malo da zastanu, kako bi se vi šta može da se postigne dijalogom.

XS
SM
MD
LG