Linkovi

Kosovo podelilo vladajuću koaliciju


Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju razmatraju predloženi budžet Ministarstva za Kosovo i Metohiju za 2012
Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju razmatraju predloženi budžet Ministarstva za Kosovo i Metohiju za 2012

Nekoliko meseci pred izbore u Srbiji pitanje Kosova je definitivno podelilo i vladajuću koaliciju. Politički razlaz SPO-a i DS-a usledio je upravo oko pitanja Kosova, zbog čega ove dve partije neće ići u predizbornu koaliciju. Lider LDP-a Čedomir Jovanović se zalaže za umanjenje sukoba sa strankama proevropske orijentacije.

Srbija ne može sebe da uredi kao demokratsku državu bez Evropske unije, ocenio je danas predsednik SPO Vuk Drašković. Na svečanosti povodom prijema novih članova u stranku, on je objasnio da kada kaže “Evropa bezrezervno”, misli na ono što može da se postigne u pogledu garancija za odbranu srpskog naroda, duhovnog nasleđa i kulturne baštine na Kosovu:

"Mi ćemo uz pomoć Evrope obezbediti garancije za svoj narod i duhovnu baštinu na Kosovu, mi ćemo uz pomoć Evrope izboriti se i za sankcije većinskom albanskom narodu na Kosovu u svim slučajevima kada ne bude poštovao preuzete obaveze prema najvišim standardima Evrope kojima će se štititi srpski narod."

Inače, stav Kosovu je i osnovni povod za politički razlaz SPO-a i Demokratske stranke. Kako je danas potvrdila i šefica Poslaničkog kluba “Za evropsku Srbiju” Nada Kolundžija, demokrate neće ići u predizbornu koaliciju za Ujedinjenim regionima Srbije i Srpskim pokretom obnove:

"Ono što je za DS uvek bilo važno je da u predizbornu koaliciju može da ide sa onima sa kojima se dogovori oko osnovnih strateških ciljeva. S obzirom na to da je URS odlučio samostalno na izbore, i da je SPO promenio svoj politički kurs vezan za Kosovo – to su stvari koje se prosto uzimaju u obzir."

Sa druge strane, lider LDP-a i pokreta Preokret Čedomir Jovanović je danas istakao da LDP mora da ima i sposobnost objedinjavanja sa onima sa kojima ne deli politička mišljenja po drugim pitanjima - radi očuvanja proevropske orijentacija:

"Naša želja je da umanjimo sukobe i konflikte u političkom životu iameđu LDP-a i stranaka proevropske orijentacije, koji troše našu energiju, ne doprinose stabilizaciji situacije u zemlji, ali koji su našem mišljenju direktna posledica te političke neiskrenosti ostatka proevropske scene u Srbiji koji gravitira prema DS-u, koja i dalje pokazuje ambiciju da sedi na dve stolice."

Inače, danas je na zasedanju parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju prihvaćen predlog republičkog budžeta za 2012. godinu, kojim je predviđeno da se za Kosovo izdvoji 4,66 milijardi dinara, to jest za oko 100 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji budžet.

XS
SM
MD
LG