Linkovi

Tadić traži prekid sukoba


Poslanici u Skupštini Srbije uoči početka sednice Odbora za Kosovo i Metohiju

Zbog novih sukoba KFOR-a i Srba na barikadama u selu Jagnjenica danas se oglasio predsednik Srbije Boris Tadić sa zahtevom da se odmah prekinu sukobi. U Skupštini Srbije je održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj je ministar Goran Bogdanović izrazio bojazan da bi situacija na severu Kosova mogla da izmakne kontroli.

Nakon današnjih incidenata na severu Kosova, predsednik Srbije Boris Tadić je zatražio hitan prekid sukoba između pripadnika KFOR-a i građana u selu Jagnjenica na putu Kosovska Mitrovica-Zubin Potok. U izjavi dostavljenoj medijima, Tadić je istakao da eskalacija sukoba dovodi u pitanje vitalni interes Srbije, a sve zajedno udaljava od mogućnosti da bude postignuto kompromisno i održivo rešenje na Kosovu i Metohiji.

Zbog dešavanja na barikadama i zahteva pregovaračkog tima Beograda, danas je nekoliko sati kasnio i početak sednice skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju. Kako je poslanicima večeras predočio ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović u sukobima na barikadi u selu Jagnjenica je povređeno oko 100 ljudi, a u bolnici u Severnoj Mitrovici je devet povređenih Srba, od kojih je jedan na intenzivnoj nezi. Očigledna je namera KFOR-a da jednostrano i na silu ukloni barikade, rekao je Bogdanović i izrazio bojazan da situacija ne izmakne kontroli i da se ovo što se danas desilo ne produži i tokom noći:

"Bojim se da ovaj sukob ne eskalira i ne dođe do jednostranih poteza i na drugim administrativnim prelazima, to jest drugim barika, a pre svega Rudare. Danas je bilo nagoveštaja i informacija da KFOR u toku noći priprema da pokuša jednostrano da osvoji barikadu u Rudaru."

Članovi Odbora za Kosovo i Metohiju iz redova SRS-a i DSS-a su izrazili nezadovoljstvo zbog ponašanja članova pregovaračkog tima Beograda koji su u nekoliko navrata tražili pomeranje početka današnje sednice:

"Smatramo da je to nipodaštavnje Skupštine u ovom teškom trenutku. Jedino je Odbor taj koji radi raspravlja o Kosovu i Metohiji. To nije ni plenum Skupštine, ni Vlada, ali sada se opstruiše rad tog Odbora na jedan vrlo primitivan način tako što članovi pregovačkog tima neće da dođu. Mi smo imali informacije svakih pet minuta da će da dođu, a oni se ne pojavljuju. Navodno su preko puta u zgradi Predsedništva, ali to nije oficijelna informacija", kazao je Slobodan Samardžić iz DSS-a.

A povodom albanskog praznika Dana zastave danas su u Bujanovcu i Preševu održani mirni protesti, sa kojih je upućen zahtev da se prestane sa sistematskom diskriminacijom Albanaca iz Preševske doline i omogući im se slobodna upotreba nacionalnih simbola. Skupu su prisustvovali politički predstavnici Albanaca sa juga Srbije, a na zgradama dve opštine je pored drzzavne zastave Srbije istaknuta i albanska zastava.

XS
SM
MD
LG