Linkovi

Srbija poziva na smirivanje tenzija


Premijer Srbije Mirko Cvetković na današnjoj sednici vlade

Posle sinoćnjeg ubistva Save Mojsića u naselju Brđani kod Kosovske Mitrovice, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je pozvao na smirivanje tenzija na severu Kosova, a međunarodne snage Kfora i Euleksa je pozvao da težište svojih aktivnosti sa administrativnih prelaza prebace u krizna područja. I Vlada Srbije je uputila sličan apel.

Vlada Srbije osudila je na današnjoj sednici najnovije nasilje na Kosovu i Metohiji i zatražila od Euleksa da istraži ubistvo Srbina Save Mojsića i počinioca privede pravdi. Kako je, posle današnje sednice Vlade, izjavio direktor Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, Vlada je ocenila da svako zataškavanje ovog zločina ohrabruje ekstremiste i ugrožava dalji opstanak Srba na Kosovu. Sa druge strane, Vlada je pozvala Srbe sa Kosova da se uzdrže od nasilja:

"Vlada Srbije zahteva da pripadnici međunarodnih misija – KFOR, UNMIK i Euleks izvršavaju osnovni zadatak iz mandata koji su im poverile UN, a to je zaštita ugroženog stanovništva i obezbeđivanje mira i sigurnosti u pokrajini Kosovo i Metohija. Vlada upozorava da su u proreklih mesec dana pojačani napadi ekstremista na Srbe na Kosovu i zahteva da KFOR i Euleks hitno sprovedu ozbiljnu istragu."

Govoreći o deklaraciji o Kosovu i Metohiji ,Mihajlović je rekao da je taj dokument u finalnoj fazi i da će vrlo brzo, po hitnom postupku biti prosleđen parlamentu. Ne postoji neslaganje među članovima Vlade o deklaraciji, već se, kako je objasnio Mihajlović traži najbolji način da se pripremi dokument koji će u skupštini dobiti najširu moguću podršku. Kako smatra lider LDP-a Čedomir Jovanović ljudi koji stradaju na Kosovu su, bez obzira na nacionalnost i povode – žrtve pogrešne politike. Najavljena deklaracija o Kosovu je, po oceni Jovanovića, najdirektniji napad na evropsku budućnost Srbije od 5. oktobra do danas:

"Nama je Vlada poslala izveštaj o događajima na severu Kosova prepun laži. I deklaraciju iz koje se samo jasno prepoznaje njena želja da ostane na vlasti sedeći na dve stolice. Onako kako je na tu vlast i došla 2008. godine. To smatramo vrhunski neodgovornim gestom."

Poslanici SNS-a će reći svoj stav o deklaraciji kada budu videli sam dokument, a radikali postavljaju tri uslova za podršku deklaraciji – da se prekine dijalog sa Prištinom koji se vodi pod okriljem EU, ponište svi sporazumi koji do sada ostvareni, kao i da se razgovori o Kosovu prebace pod okrilje UN. Slične stavove zastupa i DSS, a lider te partije Vojislav Koštinica smatra da Srbija treba da nastavi da sarađuje sa EU, ali pre svega ekonomski, jer u odnosima sa Evropom postoji krupan politički problem, to jest Kosovo.

XS
SM
MD
LG