Linkovi

Stefanović: Bez idealnog rešenja


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef Srpskog pregovaračkog tima za Kosovo Borko Stefanović u Domu Narodne skupštine gde je nastavljena sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Skupštinski odbor za Kosovo i Metohiju razmatrao je danas Vladin izveštaj o situaciji na severu Kosova, a šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je poručio poslanicima da sva rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak, na kojima se sada pregovara, neće biti idealna.

Uz stav da Srbija neće priznati Kosovo i da nije u toku nikakvo "puzajuće" priznanje pokrajine, šef Pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović je danas pred Skupštinskim odborom za Kosovo i Metohiju poručio da se stiglo veoma blizu rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak, ali i da to rešenje neće biti idealno:

"I zato sam rekao da neće biti sva rešenja u potpunosti, u potpunosti - podvlačim, u skladu sa našim najvećim zeljama, ali će biti u skladu sa realnim okruženjem i situacijom u kojoj živimo i radimo, i pokušavamo da nađemo najbolje od najgorih rešenja."

"U izveštaju ste mogli primetiti da je Vlada Srbije tražila od svih međunarodnih organizacija, a pre svega od Kfora i Euleksa da se statusno neutralno ponašaju u celoj krizi koja je postojala na severu Kosova i Metohije", kazao je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

U raspravi, u kojoj su učestvovali samo poslanici opozicije, Slobodan Samardžić iz DSS-a je poručio Stefanoviću da je pregovarački tim vezan rokom i da žuri da završi posao kako bi zemlja 9. decembra dobila kandidaturu za članstvo u EU i da su zato sva rešenja nedovršena i idu u korist priznanja nezavisnog Kosova:

"Ja strahujem šta ćete vi uraditi. Uopšte nisam siguran da ćete vi reći – e, sad je dosta. Uzgred, ja mislim da vi uvek imate mogućnosti da kažete – e, sad je dosta. I sad imate tu mogućnost. Nećete imati mogućnosti više to da kažete kad vam daju kandidaturu zato što ste se već definitivno odrekli Kosova."

Odbor za Kosovo i Metohiju zatražio je da vlada predloži parlamentu novi akt sa merama i planom aktivnosti za stabilizaciju situacije na severu Kosova o kojem bi poslanici glasali. Predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović je, inače najavila da će sednicu Skupštine Srbije, na kojoj bi se raspravljalo o situaciji na Kosovu i Metohiji zakazati pošto dobije stav Odbora.

XS
SM
MD
LG