Linkovi

Vlada dostavila izveštaj o Kosovu


Premijer Srbije Mirko Cvetković u Skupštini Srbije
Premijer Srbije Mirko Cvetković u Skupštini Srbije

Prema juče postignutom dogovoru u Skupštini Srbije, Vlada je dostavila parlamentu Izveštaj o događajima na Kosovu i Metohiji, o kome će poslanici raspravljati u sredu 2. novembra.

Vlada Srbije dostavila je sinoć parlamentu izveštaj o aktivnostima na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji i kako je danas najavio premijer Mirko Cvetković Skupština bi trebalo da raspravlja o ovom dokumentu u sredu, 2. novembra. Cvetković je objasnio da izveštaj o Kosovu u osnovi daje neku vrstu hronologije onoga što se događalo uz političke ocene i aktivnosti vlade u tom periodu.

U izveštaju se navodi i da će Srbija u punoj meri zastupati i braniti interese Srba na Kosovu svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju, kao i da će država Srbija i u narednom periodu činiti sve kako bi se zaštitili njeni interesi na teritoriji južne pokrajine imajući u vidu političko-bezbednosni kontekst definisan Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova.

Takođe, Vlada u izveštaju navodi da su se Euleks i Kfor nakon 16. septembra stavili u službu Prištine obezbeđujući sve neophodne uslove za prisustvo organa, to jest carinika i policajaca takozvane Republike Kosovo na administrativnim prelazima.

Vlada u svom izveštaju podseća da su Srbi sa severa Kosova odgovorili spontanim okupljanjem i postavljanjem barikada na glavnim putnim pravcima, a po oceni Vlade reakcija Srba sa severa Kosova nije bila usmerena protiv predstavnika Kfora i Euleksa, već je predstavljala mirnu reakciju i način da se iskaže neprihvatljivost prisustva predstavnika Prištine na administrativnim tim prelazima. Inače, dan pre same Skupštine Odbor za Kosovo i Metohiju će razmatrati Vladin izveštaj.

XS
SM
MD
LG