Linkovi

Opozicija za hitnu sednicu o Kosovu


Predsednik Lige socijaldemokarta Vojvodine Nenad Čanak, predsednik Socijaldemokratske unije Zarko Korać i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković na skupu "Kandidatura - presecanje kosovskog čvora"
Predsednik Lige socijaldemokarta Vojvodine Nenad Čanak, predsednik Socijaldemokratske unije Zarko Korać i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković na skupu "Kandidatura - presecanje kosovskog čvora"

Kosovo je i danas glavna politička tema u Srbiji, a najveća rasprava o ovoj vrućoj temi vođena je u parlamentu, gde su opozicione stranke odlučile da ne učestvuju u radu Skupštine sve dok vladajuća koalicija ne zakaže sednicu posvećenu zbivanjima na severu Kosova. Sa druge strane, lider SPO-a Vuk Drašković ocenjuje da u pregovorima sa Prištinom Beograd treba da prihvati Ahtisarijev plan, uz dodatne pregovore kojima bi se osnažio položaj srpske zajednice na severu Kosova.

Nakon sinoćnjeg sastanka sa predsednicima četiri opštine sa severa Kosova, na kome nije postignut vidljiviji napredak u pronalaženju rešenja za krizu, predsednik Srbije Boris Tadić je danas ponovio da što pre treba obnoviti dijalog Beograda i Prištine, s obzirom da je to međunarodni problem, a ne samo problem Srba i Albanaca. Tadić je prilikom posete beogradskom Sajmu knjiga izjavio da Srbija želi povratak pregovorima, jer bez toga nije moguće rešiti ne samo probleme ljudi, nego i bitna nacionalna pitanja i zaštiti vitalne nacionalne interese.

A i u parlamentu Srbije, ni posle dve današnje sednice Kolegijuma, vlast i opozicija nisu uspeli da se usaglase o tome kada će i na koji način Skupština raspravljati o situaciji na severu Kosova. Predstavnici vladajuće koalicije su poručili da će sednica o Kosovu biti sazvana u najkraćem roku, ali tek pošto Vlada parlamentu dostavi izveštaj o toku pregovora sa Prištinom:

"S obzirom na to da je situacija u ovom trenutku komplikovana na Kosovu, mi podržavamo ideju da se ta sednica održi što pre, dakle da mi izveštaj dobijemo što pre. D li će taj izveštaj ići na odbor ili odbore ili će ići na plenarnu sednicu, to je takodje predmet dogovora", kazala je šefica Poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović nakon sednice Skupštine Srbije
Lider LDP-a Čedomir Jovanović nakon sednice Skupštine Srbije

Kolegijum Skupštine Srbije će i sutra održati sednicu, a do tada šefovi poslaničkih klubova opozicionih stranaka ostaju pri stavu da neće učestvovati u radu parlamenta sve dok se ne postigne dogovor:

"Mi ne možemo da budemo statisti u toj koreografiji vladajuće većine kojoj je normalno da o kosovskoj krizi razgovaraju odbornici kosovskih opština a da se tako nešto uskraćuje nama kao poslanicima Skupštine Srbije", naglasio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"Treba prvo dati šansu onima koji imaju obavezu po prethodnoj odluci skupštine da tu sednicu sazovu. To je Vlada Srbije i mi insistiramo da to oni učine. Danas na kolegijumu su predstanici vlasti nama obećali da će u najskorije vreme u nekoliko narednih časova stupiti u komunikaciju sa vladom", rekao je Miloš Aligrudić iz DSS-a.

A kako je danas ukazao lider Srpskog pokreta obnove u svetu važi princip po kome je gubitak teritorije kazna za izgubljen rat i Srbija je, kako kaže Vuk Drašković kažnjena gubitkom Kosova posle izgubljenog rata protiv NATO-a. Na skupu o evropskim integracijama u organizaciji Helsinškog odbora za ljudska prava Drašković je izrazio strahovanje da bi, ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom, Srbija mogla da izgubi i kandidaturu:

"Ne vidim ni jedan moguć potez, pre svega, moguć, osim prihvatanja Ahtisarijevog plana kao osnove za pregovore Beograda i Prištine uz nastojanje da se odbiju evropske garancije, garancije EU, za sve ono što taj plan garantuje i da se on u nekim svojim tačkama poboljša."

"Sinoćni sastanci sa predsednicima opština koje je Tadić imao su trebali upravo da pokažu njegovu nemogućnost da utiče na dogadjaje. Bio bi mnogo zadovoljniji da je on posle tog sastanka izašao na konferenciju za štampu u sasvim nam jasno rekao o čemu su oni raspravljali i oko čega se nisu složili", istakao je Žarko Korać, predsednik SDU-a.

Korać je rekao i da je u Srbiji u toku odsudna bitka da li će Srbija biti evropska država ili će dobiti status Severne Koreje i Irana, dok kako smatra predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u je toku rusifikacija Srbije koja se sprovodi insistiranjem na nerešavanju kosovskog problema sa ciljem da Srbija postane pijun Rusije u njenim odnosima sa drugim silama.

XS
SM
MD
LG