Linkovi

Sukobi na severu Kosova


Pripadnici međunarodnih snaga na prelazu Jarinje
Pripadnici međunarodnih snaga na prelazu Jarinje

Na severu Kosova ponovo incidenti. I dok predstavnici međunarodne zajednice osuđuju nasilje prema pripadnicima međunarodnih misija, Beograd osudio napade KFOR-a na nenaoružane građane.

Nakon današnjih incidenata u blizini administartivnog prelaza Jarinje na severu Kosova, u kojima je povređeno sedmoro Srba i četiri pripadnika KFOR-a, predsednik Srbije Boris Tadić je oštro osudio upotrebu sile prema građanima na severu Kosova i apelovao na međunarodne snage da se ne sukobljavaju sa kosovskim Srbima. Uz ocenu da došlo do pogoršanja bezbednosne situacije, Tadić je pozvao Srbe na uzdržanost i mir, a snage KFOR-a po njegovim rečima moraju biti statusno neutralne i treba da brane goloruke građane umesto da se sukobljavaju sa njima.

Večeras se oglasio se i Euleks snažnom osudom nasilja protiv međunarodne zajednice i pozivom svim stranama da pokažu uzdržanost i odgovornost. U saopštenju šefa evropske misije Gzvijera de Marnjak navodi se da nasilje nije način za rešenje problema, a kako je prenela italijanska agencija ANSA Marnjak je osudio napade Srba i dodao da pored mirnih postoje i druge metode da se sprovede zakon i uspostavi red.

Na uzdržanost poziva i državni sekretar u srpskom ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji izrazio nadu da će predsednici srpskih opština sa severa Kosova uspeti da uspostave direktnu komunikaciju sa KFOR-om i tako smire situaciju:

"Prilično je napeto što znači da ovakve situacije mogu u svakom trenutku da eskaliraju, to jest da se to pretvori u otvoreni sukob. Ja apelujem i na KFOR da se uzdrži od takvih agresivnih akcija prema alternativnim putevima, koji su zapravo odušak za ove Srbe koji žive na severu. A istovremeno i građani ne smeju ulaziti u sukob, odnosno ne smeju ni na koji način ugrožavati jedinicu KFOR-a koja je tamo, jer KFOR nije naš neprijatelj."

Inače, najžešći sukobi izbili su danas oko 13 sati kada je KFOR bacio suzavac i ispalio gumene metke u pokušaju da rastera oko 1.500 srpskih demonstranata koji su protestovali zbog uklanjanja njihove barikade na alternativnom putu kod Jarinja. Prema tvrdnjama Kfora vojnici su pucali u samoodbrani, a direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević je izjavio da povređeni imaju prostrelne rane, a ne povrede izazvane gumenim mecima:

"Do sada je primljeno u bolnicu sedam pacijenata – šest na prijemnom hirurškom sa ustrelnim i prostrelnim povredama od bojeve municije i jedan na očnom od suzavca. Pored toga pucano je na naš sanitet i igrom slučaja izbegnuta je tragedija da i zdravstvena ekipa koja je ukazivala pomoć bude povređena."

"KFOR je noćas bacio suzavce na nas, imamo povređene i oni se nalaze u bolnici u Raškoj. Jedan broj naših građana su nam noćas zarobili i jutros su ih pustili. Vidite i sami – blokirali su nam put koji smo mi sami izgradili. Ovaj put je nužno zlo da izađemo iz geta u koji nas je KFOR i Eulex doveo", naveo je Branko Ninić.

A kako je ocenio srpski ministar policije Ivica Dačić današnji sukob Srba i KFOR-a kod Jarinja predstavlja veliku stramotu za međunarodnu zajednicu i po njegovim rečima Srbija će zatražiti hitno preciziranje pozicija međunarodnih misija na Kosovu. Incidente na severu Kosova danas su osudile gotovo sve političke stranke u Srbiji – DSS i SNS su kritikovali KFOR zbog ranjavanja Srba, radikali zahtevaju hitnu sednicu Vlade, dok LDP traži hitnu promenu državne politike i prestanak konfrontiranja sa KFOR-om i EULEX-om.

XS
SM
MD
LG