Linkovi

Tadić: Neophodan dijalog


Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar inostranih poslova Češke Karel Švarcenberg razgovaraju na Beogradskom bezbednosnom forumu

Događaji na severu Kosova i za sutra najavljena akcija Prištine slanja carinika na administratine prelaze na severu Kosova bila je u centru pažnje današnjeg, prvog po redu beogradskog bezbednosnog foruma

Za sutra najavljene jednostrane akcije Prištine mogu ozbiljno da ugroze stabilnost čitavog regiona, upozorio je danas predsednik Srbije Boris Tadić otvarajući Prvi beogradski bezbednosni forum. Namera Prištine da pošalje svoje carinike i policajce na administrativne prelaze na severu Kosova nije dogovorena u dijalogu sa Beogradom i to se, po rečima Tadića, mora sprečiti. Neophodan je dijalog i komopromisno rešenje koje bi omogućilo da razlike budu prevaziđene, a ne još više učvršćene, smatra Tadić:

"U eri globalozacije, priznanje kosovskog presedana učinilo bi međunarodni sistem nestabilnim, nesigurnim i nepredvidivim. Nalaženje alternativnog rešenja je u generalnom interesu međunarodne zajednice. Taj put je dijalog koji će doneti obostrano prihvatljivo i kompromisno rešenje za problem Kosova."

I u bilateralnom susretu potpredsednika srpske vlade Božidara Đelića i šefa mađarske diplomatije zauzet je stav da je najvažnije da se na severu Kosova sačuva mir i stabilnost i da se da prednost dijalogu:

"Kao što znate 22 od 27 članica EU su priznale nezavisnost Kosova i sada ta većina očekuje i želi da Unija zauzme jedinstven stav o ovom pitanju, kao i mnogo drugih međunarodnih pitanja", naveo je Martonji.

"Jedinstvo EU može najbolje da se izgradi tako što će se obezbediti kompromis i održivo rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu. To je put napred", kazao je Đelić.

Osim Kosova, kao druga važna tema današnjeg skupa dominiralo je i pitanje približavanja Srbije i regiona Evropskoj uniji, i kako je objasnio direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino, napredak koji je Srbija poslednjih godina učinila u sprovođenju reformi, regionalnom pomirenju i saradnji sa Haškim tribunalom biće uzet u obzir prilikom donošenja mišljenja Evropske komisije o dodeljivanju statusa kandidata:

"To je u interesu Srbije, ali je to i u interesu Evropske unije. Smatramo da je ulazak zapadnog Balkana u EU, koje počinje Hrvatskom, a nadam se i ostalih država koje će slediti taj kurs, daće samoj Uniji mnogo u smislu obogaćivanja politike unije."

A današnji rad foruma obeležio je i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je nezadovoljan tokom rasprave demonstrativno napustio skup. On je to učinio nakon što je pozvan da završi govor u kojem je kritikovao ostale učesnike što na panelu posvećenom globalnoj bezbednosti niko nije pokrenuo pitanje slanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak i Jarinje o kome će danas raspravljati Savet Bezbednosti UN.

XS
SM
MD
LG