Linkovi

Paket mera za sever Kosova


Pripadniic KFOR-a na graničnom prelazu na severu Kosova

Državni vrh Srbije pripremio paket mera za delovanje zbog krize na severu Kosova koji podrazumeva diplomatsku inicijativu i odlazak funkcionera Vlade na teren. Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio da bi u slučaju da Priština pokuša da silom preuzme vlast na severu Kosova reakcija Srbije morala da bude znatno ozbiljnija

Državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem dogovorio je na jučerašnjem sastanku paket mera koje preventivno treba da spreče eventualne probleme na severu Kosova koji mogu nastati nakon 16. septembra, kada prestaje da važi privremeni sporazuma sa Kforom, izjavio je danas potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Ne otkrivajući detalje tog plana, Dačić je rekao da najava prištinskih vlasti da će postaviti carinike na administratvine prelaze Jarinje i Brnjak nameće potrebu da država Srbija reaguje i učini sve da ne dođe do novih sukoba:

"Situacija je takva da je neophodno jedinstveno delovanje i da je neophodan veoma ozbiljan prilaz. Srbija će naravno, i to već radi, diplomatskim putem činiti sve na nekoliko važnih tačaka da se ponovo ne podgrevaju strasti i da se ne izazivaju sukobi na Kosovu i Metohiji."

A kako je u intevjuu listu Novi magazin rekao ministar odbrane Dragan Šutanovac nasilje Prištine zahteva ozbiljnu reakciju Beograda, jer svaka vrsta nasilnog menjanja faktičkog stanja zabrinjava i destabilizuje ne samo Kosovo, već i region, kaže Šutanovac. Ako bi Priština pokušala da silom preuzme vlast na severu Kosova reakcija Srbije bi morala da bude znatno ozbiljnija i svakako da bi u toj situaciji morale da se donose izuzetno teške odluke, rekao je još Šutanovac.

Inače, situacija na severu Kosova je i dalje vrlo komplikovana - blokiran je put Kosovska Mitrovica-Raška, u Leposaviću je vožnja moguća samo jednom trakom, a Srbi sa severa Kosova su blokirali konvoj Kfora. Nakon što su dobili uveravanja da konvoj ne ide na administrativni prelaz Jarinje, već u bazu Noting Hil, Srbi su propustili konvoj ka Leposaviću.

XS
SM
MD
LG