Linkovi

Nova kriza na severu Kosova?


Granični prelaz Jarinje
Granični prelaz Jarinje

Vlasti u Beogradu ocenile da je sasvim moguća nova kriza na severu Kosova ukoliko Priština odluči da 16. septembra, bez dogovora sa Srbijom, pošalje svoje carinike na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak. Ministar policije Ivica Dačić smatra da je Srbija napravila grešku što nije do sada ponudila svoj koncept prihvatljivog rešenja sa Kosovo.

Srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je neprihvatljiv potez Euleksa, Kfora i prištinskih vlasti da se dogovaraju, a srpske vlasti samo obaveštavaju o razmeštanju carinika na administrativne prelaze na severu pokrajine koje bi trebalo da se obavi 16. septembra. Kako je poručio Bogdanović kosovski Srbi će se mirnim putem odupreti takvim namerama Prištine i neće dozvoliti da se nezavisnost Kosova širi na sever pokrajine, a ukoliko se to desi, Srbija ne može biti odgovorna za bilo kakve posledice i bilo kakve sukobe, kaže Bogdanović.

Sličan stav izneo je i potpredsednik srpske Vlade i ministar policije Ivica Dačić koji je istakao da Srbija treba da ispravi dosadašnju grešku i ponudi svoje viđenje prihvatljivog rešenja kosovskog problema:

"Srbija treba da što pre, mislim da je greška što do sada nije izašla sa svojim konceptom nečega što bi za Srbiu bilo prihvatljivo rešenja za problem na Kosovu i Metohiji. Jer, očigledno da rešenje koje Albanci žele, i rešenje koje piše u našem Ustavu, nije primenljivo u praksi."

Srbija ne može više da žmuri na jedno oko, a drugim da gleda u Brisel, rekao je još Dačić, a saradnik Centra za novu politiku Nikola Jovanović je, ocenjujući nedavni forum Srbije i EU, istakao da bi usporavanje Srbije na evropskom putu imalo negativne
posledice po ceo region:

"Ukoliko EU ne stavi neku vrstu tapije na region i ne obeća relativno skoru integraciju celog regiona, možemo očekivati da Balkan opet postane igraonica velikih sila, a tu pre svega mislim na Vašington, Ankaru i Moskvu. To nije dobro ni za jednu državu koja živi na ovim prostorima."

A kako je danas još rekao Ivica Dačić, međunarodna zajednica pokušava da veštački stvori slika o problemu kriminala severa Kosova. Po njegovim rečima priča o prolasku cigareta i nafte na severu Kosova nije ništa u odnosu na priču o drugim prelazima gde prolazi oružje, bombe, odnosno gde se odvija mnogo opasniji šverc, ukazao je Dačić.

XS
SM
MD
LG