Linkovi

Srbi sutra uklanjaju barikade?


Slovenacki vojnici Kfora u patroli kod mesta Rudare gde srpsko stanovništvo blokira puteve ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje
Slovenacki vojnici Kfora u patroli kod mesta Rudare gde srpsko stanovništvo blokira puteve ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje

U Beogradu se procenjuje da bi već sutra Srbi sa severa Kosova mogli da uklone barikade, nakon garancija koje su dobili posle sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavljuje da će Srbi sa severa Kosova ostati pripravni i nakon uklanjanja barikada, dok Oliver Ivanović ocenjuje da narod sa severa Kosova ne želi da ulazi u sukob sa svojom državom.

Posle razgovora predstavnika Srba sa severa Kosova sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem situacija će biti razrešena, izjavio je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i dodao da očekuje da će time biti pružena šansa nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Boganović je ukazao na konstruktivnu ulogu Kfora i samog komandanta, nemačkog generala Erharda Bilera, koji je, kako ocenjuje ministar za Kosovo i Metohiju, mnogo pomogao u smirivanju situacije. Istovremeno, Bogdanović je odbacio tezu da su na barikanda kriminalci, da oni drže narod u rukama i da plaćaju ljude da stoje na barikadama:

"Verujem u taj narod jer i sam pripradam tom narodu i siguran sam da će doneti razumnu odluku i da ćemo već od sutra imati slobodu kretanja na severu Kosova i Metohije. I ono što je najbitnije – imati mir i pružiti šansu dijalogu, rešavati probleme na miran način, kao što svi građani na severu Kosova žele."

I državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da će barikade koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova biti uklonjene nakon sutrašnje zajedničke sednice odbornika četiri opštine sa severa Kosova:

"Važno je da su uglasili svoj stav sa predsednikom i najvažnijim državnim vrhom. To je jako bilo bitno, jer su ovi ljudi naučili kroz istoriju da ne veruju baš previše međunarodnim organizacijama. Ali, čini se da su uveravanja koja su dobili bila dovoljna da se mnogo zadovoljniji vrate iz Beograda, nego što su pošli sa Beograd."

Ivanović je ocenio da je poslednjih nekoliko dana situacija na severu Kosova znatno mirnija nego što je bila 25. jula, posle upada specijalnih ROSU jedinica. Moguće je da će biti još sporadičnih incidenata, ali, kako smatra Ivanović, velikih i onako organizovanih i neočekivanih incidenata više neće biti.

XS
SM
MD
LG